Gemeente Zevenaar

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Welke projecten zijn al afgerond? Op deze pagina vindt u een compleet overzicht van onze projecten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in uw gemeente.

Nu in uitvoering

 1. Ontwikkeling Klompenpad Pannerdensche Waard
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Lees meer over de Klompenpaden. Het proces is gestart in najaar 2018.
 2. klompenpaden_logo_roodOntwikkeling Klompenpad Rijnstrangen
  Zie hierboven voor de werkwijze van de Klompenpaden.
 3. Ontwikkeling Klompenpad Giesbeek
  Zie hierboven voor de werkwijze van de Klompenpaden.
 4. Ontwikkeling Klompenpad Kids Giesbeek
  In Giesbeek ontwikkelen we een Klompenpad Kids. Dit is een korte route met extra speelaangelegenheid en opdrachtjes voor kinderen. Lees meer over Klompenpaden KIDS.

Afgerond

 1. BeeldmerkLevendLandschap_RGB_defCursus alles van het landschap Herwen en Aerdt
  In de gemeente Zevenaar organiseren we de cursus ‘Alles van het landschap’. In twee theorieavonden en een praktijkochtend leren deelnemeres over het hoe en waarom van aanleg en beheer van (hoogstamfruit)bomen en struiken én over maatregelen die helpen bij het vergroten van de biodiversiteit op eigen terrein.
 2. Levend Landschap Aerdt
  De maatschappij is in beweging. Er is een algemene tendens bij overheden om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de eigen leefomgeving steeds meer in handen te geven van burgers en bewoners zelf. Dit geldt ook voor het cultuurlandschap.
  Dit Levend Landschap proces is gestart in de winter van 2017. Hou de lokale media of deze website in de gaten voor nieuwsberichten. Lees meer over Levend Landschap

Kijk hier voor een uitgebreide omschrijving van afgeronde projecten in gemeente Zevenaar.


Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Zevenaar

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Buitenplaatswerkgroep Bingerden
Hoogstambrigade Zevenaar
Klompenpadwerkgroep Bevermeersepad
Klompenpadwerkgroep Babborgapad
Klompenpadwerkgroep Rijnstrangenpad
Klompenpadwerkgroep Rijnweidepad
Nestbeschermingsgroep weidevogels De Liemers
Stichting Werkgroep Leefklimaat Zevenaar
Vogelwerkgroep Stad en Ambt Doesborgh
Werkgroep Oké

Klompenpaden

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De routes zijn te lopen via de folder (te koop bij aangegeven verkooppunten), via de kaart die u kunt uitprinten en via de gratis app voor tablet en telefoon. Lees meer over Klompenpaden of bekijk de Klompenpaden in uw gemeente:

Babborgapad
Bevermeersepad
Rijnstrangenpad
Rijnweidepad

Kijk ook eens op: