Gemeente Renkum

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Op deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in deze gemeente.

Afgerond

 1. Nederrijnsepad XL
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
 2. Oprichting Hoogstambrigade Renkum
  Sinds enkele jaren zijn er in Gelderland een aantal hoogstambrigades actief. De leden hebben vaak zelf een hoogstamboomgaard in eigendom. Na een opleiding bij ons gaat een brigade zelfstandig aan de slag. De leden snoeien gezamenlijk elkaars bomen of hoogstambomen die aan hun lot zijn overgelaten. Ook boomgaard eigenaren die het onderhoud zelf niet meer kunnen doen en gemeenten doen steeds vaker een beroep op de brigade. De brigades lenen bij ons een speciale gereedschapskar met geselecteerd gereedschap. De hoogstambrigades krijgen nascholing en komen op ons initiatief samen voor uitwisseling en inspiratie.
 3. Oprichting zwerfafvalbrigades
  In de gemeente Renkum zijn 2 zwerfafvalbrigades opgericht. Een zwerfafvalbrigade is een groep vrijwilligers die op regelmatige basis zwerfafval opruimt in de eigen omgeving. Het beoogde resultaat is dat het Gelderse landschap schoner, mooier en aantrekkelijker wordt voor iedereen!  Kijk hier voor een overzicht.
 4. Oprichting Renkumse duizendknoopbrigade
  Niet alleen Bonte Bentheimer varkens maar ook vrijwilligers in de gemeente Renkum gaan de strijd aan met de Japanse duizendknoop. Een primeur voor Nederland! De Japanse duizendknoop is een exotische plant die voor veel overlast zorgt. Door daar regelmatig te graven en/of te maaien, putten vrijwilligers van de Renkumse duizendknoopbrigade de plant uit en zorgen er in ieder geval voor dat deze zich niet verder verspreidt de natuur in. Kijk hier voor meer informatie.

Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Renkum

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Hoogstambrigade De Beken
Hoogstambrigade Kasteel Doorwerth
Hoogstambrigade Renkum
IVN-Beekwerkgroep de Kamp
IVN Zuid-West Veluwezoom, werkgroep beken en sprengen
IVN Zuid-West Veluwezoom, knotgroep
Klompenpadwerkgroep Dorenweertsepad
Klompenpadwerkgroep Hartensepad
Klompenpadwerkgroep Molenbeeksepad
Klompenpadwerkgroep Nederrijnsepad
Klompenpadwerkgroep Rosandepad
Landgoedwerkgroep Quadenoord
Renkumse Duizendknoopbrigade
Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe
Vereniging Het Edelhert
Waterschapsgroep Heelsums beekdal
Waterschapsgroep Oosterbeekse beken
Zwerfafvalbrigade Oosterbeek
Zwerfafvalbrigade Renkum

Klompenpaden

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De routes zijn te lopen via de folder (te koop bij aangegeven verkooppunten), via de kaart die u kunt uitprinten en via de gratis app voor tablet en telefoon. Lees meer over Klompenpaden of bekijk de Klompenpaden in uw gemeente:

Dorenweertsepad
Hartensepad
Molenbeeksepad
Nederrijnsepad
Rosandepad

Kijk ook eens op: