Gemeente Renkum eerste bij-vriendelijke gemeente in Gelderland

De gemeente Renkum is de eerste Bij-vriendelijke gemeente in Gelderland.  “Wij zijn blij met de komst van wilde bijen, want ze doen belangrijk werk. Als gemeente doen wij er alles aan om deze nuttige beestjes zich thuis te laten voelen. Wij zijn dan ook trots dat wij door Nederland Zoemt als eerste gemeente in Gelderland zijn erkend als Bij-vriendelijke gemeente”, aldus wethouder Wendy Ruwhof.

Nederland Zoemt is een project van Landschappen NL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het doel is het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Nederland Zoemt wordt in Gelderland gecoördineerd door SLG. Lees meer over de Bijenwerkdag op 9 en 10 maart.

80% voedselgewassen bestoven door insecten als wilde bij

De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis! Ze zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Boomhommel Foto: Peter Eekelder

Nog meer bijen

De honingbij is een bekend gezicht, maar er bestaan ook heel veel soorten wilde bijen. Wist je bijvoorbeeld dat hommels ook wilde bijen zijn? In gemeente Renkum kun je meer dan 130 soorten bijen tegenkomen. De gemeente wil dit aantal met nog meer bij-vriendelijk beheer van tuinen en plantsoenen vergroten.

Geef ze een hartelijk welkom

In gemeente Renkum zijn al veel mensen actief in groen, natuur en landschap om het voor de bij beter leefbaar te maken. Zo heeft de gemeente een bijenconvenant gesloten met Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe en Imkervereniging De Korenbloem. Maar ook vele andere vrijwilligersgroepen zijn hierin actief, zoals bijvoorbeeld de bewonersgroep rondom de Rosandegaerd in Oosterbeek, de Hoogstambrigade en Stichting Renkums Beekdal. SLG faciliteert veel van de vrijwilligersinitiatieven al vele jaren. We zijn trots op de gemeente Renkum als eerste bij-vriendelijke gemeente van Gelderland. Proficiat!

Inwoners die zelf in actie willen komen, vinden alle informatie op www.nederlandzoemt.nl.

Ook interessant

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

Actie Vogelbosjes: ook in regio Achterhoek en Rivierengebied

Inwoners Heumen plantten bomen en struiken voor landschap en biodiversiteit