Gemeente Overbetuwe

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Op deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in deze gemeente.

Afgerond

  1. Cursus onderhoud van verschillende landschapselementen
    De gemeente Overbetuwe heeft in samenwerking met bewoners in het buitengebied landschapselementen zoals (erf)beplanting, poelen, hoogstamfruitbomen en bijenhotels gerealiseerd op de erven van de bewoners. Goed onderhoud van deze elementen is essentieel voor het voortbestaan ervan. SLG organiseerde een cursus over het onderhoud van verschillende landschapselementen.
  2. Nederrijnsepad XL
    Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.

Klik hier voor een uitgebreide omschrijving van afgeronde projecten in gemeente Overbetuwe.


Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Overbetuwe

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:


Hoogstambrigade Overbetuwe
Klompenpadwerkgroep Nederrijnsepad
Knotgroep Valburg
Knotploeg Slijk-Ewijk
Landgoedwerkgroep Hemmen
Patrijzentelgroep Overbetuwe
Scouting Valburg
Scouting Zetten
Stichting Knotwilg en Natuurontwikkeling Uiterwaarden
Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk
Voedselbos Stichting De Parkse Gaard
Weidevogelbescherming Overbetuwe
Wilde bijenwerkgroep
Zwerfafvalbrigade Driel
Zwerfafvalbrigade Elst
Zwerfafvalbrigade Herveld Andelst

Klompenpaden

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De routes zijn te lopen via de folder (te koop bij aangegeven verkooppunten), via de kaart die u kunt uitprinten en via de gratis app voor tablet en telefoon. Lees meer over Klompenpaden of bekijk de Klompenpaden in uw gemeente:


Nederrijnsepad

Kijk ook eens op: