Gemeente Culemborg

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Op deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in deze gemeente.

 

Afgerond

  1. Oprichten zwerfafvalbrigades
    Dit voorjaar gaan we in gemeente Culemborg van start met de oprichting van twee zwerfafvalbrigades. Een zwerfafvalbrigade is een groep vrijwilligers die op regelmatige basis zwerfafval opruimt in de eigen omgeving. Het beoogde resultaat is dat het Gelderse landschap schoner, mooier en aantrekkelijker wordt voor iedereen!  Kijk hier voor een overzicht van brigades in Gelderland.
  2. Culemborg in het Groen
    Met het beplantingsproject werd het groene karakter in het buitengebied van de gemeente Culemborg versterkt. Door het aanplanten van hagen, heggen, hoogstamboomgaarden en solitaire bomen heeft het eigentijdse landschap een nog mooier en oorspronkelijk karakter gekregen.

Kijk hier voor een uitgebreide omschrijving van afgeronde projecten in gemeente Culemborg.


Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Culemborg

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Klompenpadwerkgroep Goilberdingerpad
Klompenpadwerkgroep Kuilenburgerpad
Natuur- en Vogelwacht Culemborg
Stichting Liniewacht
Stichting Terra Bella
Weidevogelwerkgroep Tieler- en Culemborgerwaard – afdeling Lingewaal
Zwerfafvalbrigade Culemborg Oost
Zwerfafvalbrigade Culemborg West
Zwerfafvalbrigade Redichemse Waard

Klompenpaden

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De routes zijn te lopen via de folder (te koop bij aangegeven verkooppunten), via de kaart die u kunt uitprinten en via de gratis app voor tablet en telefoon. Lees meer over Klompenpaden of bekijk de Klompenpaden in uw gemeente:

Goilberdingerpad
Kuilenburgerpad

Kijk ook eens op: