Fietsen langs Paradijs voor de patrijs

Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder. Maar we kunnen patrijzen helpen. Rondom Montferland is het project ‘Paradijs voor de patrijs’ gestart. Door het inzaaien van kruidenrijke akkerranden worden patrijzen broedgelegenheid, voedsel en dekking geboden. Bovendien ziet het er met de bloemen en kruiden mooi uit voor de wandelaar en fietser. André Hendriksen en Theo Kaal zijn lokale bewoners en trekkers van dit project: “Er is dit jaar 12 hectare vogelakkers en akkerranden voor de patrijs ingezaaid. En nu hebben we samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Natuurmonumenten en de gemeente Montferland een prachtige fietsroute langs deze randen gerealiseerd”.

Kruidenrijke akkerranden voor de patrijs

Akkerrand_Ad van Roosendaal

‘Paradijs voor de patrijs’ wil het leefgebied van akkervogels verbeteren, en in het bijzonder die van de patrijs. Door het inzaaien van kruidenrijke akkerranden bieden we broedgelegenheid, dekking en voedsel niet alleen voor de patrijs maar ook voor andere akkervogels zoals de gele kwikstaart, geelgors, kneu en veldleeuwerik. Het zaadmengsel is speciaal gericht op akkervogels en bestaat uit zomergranen (haver, zomertarwe, zomergerst) aangevuld met cultuurgewassen als boekweit, zomerkoolzaad, luzerne, zonnebloem, groot kaasjeskruid en korenbloem. Vooral deze bloeiende cultuurgewassen trekken insecten aan die voor veel akkervogels een belangrijke voedselbron zijn om hun jongen mee groot te brengen. Verder vormt het zaad een welkome bron van voedsel in het najaar en winter voor groepen akker- en zangvogels die doortrekken of overwinteren. Daarnaast biedt de akkerrand de vogels dekking en beschutting. De akkerranden bieden ook allerlei insecten zoals vlinders en bijen maar ook zoogdieren voedsel en bescherming.

Fietsroute

De patrijzenfietsroute leidt u door het mooie Montferland. Een fraai gebied met heuvelachtige bossen op een stuwwal met vergezichten, oude akkers en kruidenrijke randen. Van oudsher liggen hier al graanakkers en veel zandwegen. De fietstocht brengt u langs de fraaie akkerranden en wellicht ontmoet u de patrijs! Het startpunt is bij uitspanning ’t Peeske, Peeskesweg 12 in Beek.

Afgelopen maandag is de folder van de patrijzenfietsroute door de vrijwilligers aangeboden aan de belangrijkste financiers van het project, Maaike Brasz van SBNL en Walter Gerritsen, wethouder van de gemeente Montferland. |
Op de bovenste foto van links naar rechts: Theo Kaal (vrijwilliger patrijzenwerkgroep), Maaike Brasz (SBNL), wethouder Gerritsen (gemeente Montferland) en André Hendriksen (vrijwilliger patrijzenwerkgroep).

De folder is gratis te verkrijgen bij de VVV infopunten in de gemeente Montferland of hier te downloaden. Hierin leest u meer over de patrijs en op een kaart ziet u waar de akkerranden zijn.

Paradijs voor de patrijs wordt uitgevoerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met vrijwilligers, de gemeente Montferland, VAL Oude IJssel, WBE Bevermeer, IVN Oude IJsselstreek, SOVON, Natuurmonumenten en Stichting Huis Bergh. Het patrijzenproject wordt mede mogelijk wordt gemaakt door bijdragen van het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds van SBNL, het coöperatiefonds van de Rabobank Graafschap Zuid en de gemeente Montferland.

 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!