Cultuurhistorische fietsroute Terwolde en Nijbroek geopend

Tussen de Veluwe en de IJssel ligt één van de mooiste landschappen van Nederland. Daarom is er nu een nieuwe fietsroute door het fraaie landschap van Terwolde en Nijbroek in de gemeente Voorst. Een werkgroep met afgevaardigden van het Plaatselijk Belang Nijbroek, Dorpsbelangen Terwolde, Oudheidkundige Kring Voorst, Stichting IJsselhoeven en de gemeente Voorst heeft het afgelopen jaar de route met bijbehorende brochure en informatiepanelen ontwikkeld. Vrijdag 3 november vond de feestelijke opening van de fietsroute plaats.

Wethouder Harjo Pinkster (l) onthult informatiepaneel

De 32 kilometerlange route gaat door het oeverwallen- en uiterwaardenlandschap van Terwolde en de polder van Nijbroek, één van de oudste broekontginningen van Nederland. Langs monumentale IJsselhoeven, spiekers en andere cultuurhistorische elementen.
Over de fietsroute is een fraaie brochure gemaakt met een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De route start bij de Cosmas en Damianuskerk in Terwolde en gaat (in hoofdlijnen) via de Terwoldse Bandijk naar het noordelijke deel van Nijbroek, via het dorp Nijbroek en de Vecht weer terug naar de kerk in Terwolde. De route is niet gemarkeerd, maar in de brochure staat een routekaart met nummers van cultuurhistorische en landschappelijke elementen. Zowel aan de Terwoldse Bandijk als aan de Middendijk/Monnikenweg staat een informatiepaneel.

Op vrijdag 3 november stapten de werkgroep en andere belangstellenden vanaf Brasserie Kriebelz in Terwolde op de fiets naar het informatiepaneel aan de Bandijk. Daar aangekomen onthulde wethouder Harjo Pinkster het informatiepaneel en opende hij daarmee de fietsroute. Ook werd de werkgroep bedankt voor hun inzet die zij het afgelopen jaar heeft gepleegd. Vervolgens fietsten de aanwezigen een deel van de fietsroute en sloten de middag af met een hapje en drankje bij de brasserie. We kijken terug op een geslaagde opening!

Verkrijgbaarheid brochure

De brochure is gratis verkrijgbaar bij Dorpshuis de Arend, Dorpsplein 2 In Nijbroek, café de Groot, Avervoordseweg 2 in De Vecht en bij Brasserie Kriebelz, Dorpsstraat 59 in Terwolde.  De route en de brochure zelf zijn ook te downloaden: bekijk hier de kaart of download de gehele fietsbrochure (4 mb). De fietsroute is ook te downloaden via de website van de gemeente Voorst.

De fietsroute is in opdracht van de gemeente Voorst gemaakt door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.