Feestelijke opening Klompenpad Brakel-Poederoijen

klompenpad

Op vrijdag 25 oktober vindt de feestelijke opening plaats van het derde Klompenpad in de gemeente Zaltbommel: het Jordenpad. Jordenpad is een Klompenpad van zestien kilometer door de Bommelerwaard, over rivierdijken, door komgronden in het mooie buitengebied van Poederoijen en Brakel. De opening vindt plaats om 10.00 uur bij het startpunt Brasserie De Buurman, Maasdijk 84 in Poederoijen.

Wethouder Gijs van Leeuwen, Theo de Vries van Dorpsraad Poederoijen en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zijn bij de opening aanwezig. Samen met groep 8 van de Willem van Oranjeschool uit Brakel wordt het startpaneel onthuld. Daarna is er een wandeling over een deel van het Klompenpad langs Batterij Poederoijen en een bezoek aan het Dunea pompgebouw bij Poederoijen.

Jordensteeg

Jordenpad is genoemd naar de Jordensteeg, een historisch tracé. Vanaf de middeleeuwen leidde de Jordensteeg vanuit Brakel richting Poederoijen. In de 20ste eeuw is dit tracé deel gaan uitmaken van de Burg. Posweg. De naam Jorden staat vermoedelijk voor ‘aarde’ of ‘grond’. Een deel van de routeverkorter leidt via deze weg.

Klompenpaden in de gemeente Zaltbommel

Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met vrijwilligers, de gemeente Zaltbommel, grondeigenaren en lokale partijen is deze route tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad in Poederoijen en Brakel is het 117de Klompenpad en maakt deel uit van een landelijk netwerk van Klompenpaden. Jordenpad sluit aan op het Vurensche Polderpad in Vuren en het pas geopende Engelenburgerpad in Herwijnen. In de gemeente Zaltbommel liggen verder het Nywelepad en het Hamarithapad. Het Jordenpad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Zaltbommel en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Groene klompjes

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij het startpunt Brasserie De Buurman in Poederoijen en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 25 oktober ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.

Ook interessant

Bewoners welkom op startavond Klompenpad Elden

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Samen met het waterschap realiseren we mooie dingen

Bewoners welkom op digitale informatieavond Klompenpad Harfsen

Bewoners welkom op digitale startavond Klompenpad Arnhem west

Startavond Klompenpad Empe en Tonden