Feestelijke opening ‘Hiensepad’, het nieuwe Klompenpad in Dodewaard

Op zaterdag 5 maart is de feestelijke opening van het Dodewaardse Hiensepad van twaalf kilometer door het prachtige buitengebied van Dodewaard, Hien en Wely.

Wethouders Herma van Dijkhuizen en Stefan van Someren van Neder-Betuwe onthullen op die dag het startpaneel in het bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren.
De start is om 10:00 uur bij café Het Centrum, Dalwagen 13, Dodewaard. Daarna volgt een wandeling over een deel van het Klompenpad. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het verhaal van de streek

Het Hiensepad vertelt het verhaal van de streek, het landschap en haar bewoners. De route loopt langs de Waal, door de Hiense waarden, langs het gebouw van de voormalige kerncentrale en vervolgens dwars door een boomkwekerij. Het pad ontsluit ook twee bijzondere natuurgebieden.

Eén ervan is de Panovense Pas in buurtschap Wely. Na het sluiten van de pannenfabriek in Dodewaard werd het terrein afgegraven en omgevormd tot productiebos. Van de wilgen en populieren werden klompen gemaakt. Sinds 2005 is deze pas eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen. Met de komst van het Klompenpad is de pas, die sterk overwoekerd was, weer toegankelijk.

Het Klompenpad loopt ook langs de particuliere Kolk van de Geer die weer zichtbaar is gemaakt. Deze kolk is één van de 23 kolken en wielen In de gemeente Neder-Betuwe die herinneren aan oude dijkdoorbraken. Ze zijn karakteristiek voor het rivierenlandschap.

De Kolk van de Geer

Vrijwilligers

Vrijwilligers hebben het nieuwe Klompenpad ontwikkeld onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Het werd mede mogelijk dankzij de medewerking van particuliere grondeigenaren en gemeente Neder-Betuwe. De wandelroute is medegefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Neder-Betuwe en de Nationale Postcode Loterij.

Het Hiensepad is het 137ste Klompenpad in Nederland en het derde Klompenpad in de gemeente Neder-Betuwe waar eerder al het Marspad in Kesteren en het Heuzesepad in Opheusden werd gerealiseerd.

Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van particuliere grondeigenaren. Om vee en wild niet te storen geldt de regel dat honden verboden zijn; in de uiterwaarden moeten honden zijn aangelijnd.

Meer informatie over de route, landschap en cultuurhistorie is per 5 maart 2022 beschikbaar via de Klompenpaden-app of op www.klompenpaden.nl.