Feestelijke opening Heuzesepad in Opheusden

Op zaterdag 30 november vindt in Opheusden de feestelijke opening plaats van het Heuzesepad, het tweede Klompenpad in de gemeente Neder-Betuwe. Het Heuzesepad is een rondwandeling van elf kilometer langs rivieren, door uiterwaarden en het oeverwallenlandschap met eeuwenoude bomenteelt in het mooie buitengebied van Opheusden. De opening vindt plaats om 10.00 uur bij Recreatiepark De Markplas, Markstraat 1 in Opheusden.

Wethouder Herma van Dijkhuizen van de gemeente Neder-Betuwe en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) verrichten de opening. Fanfare Kesteren geeft een optreden. Na de onthulling van het startpaneel is er een wandeling over een deel van het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Klompenpaden in de gemeente Neder-Betuwe

Onder begeleiding van SLG en in samenwerking met vrijwilligers, de gemeente Neder-Betuwe, grondeigenaren en lokale partijen is deze route tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad in de gemeente Neder-Betuwe is het 120ste Klompenpad en maakt deel uit van een landelijk netwerk van Klompenpaden. Het Heuzesepad sluit aan op het Marspad in Kesteren en het Nudepad in Wageningen. Het Heuzesepad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Neder-Betuwe, Combinatie Dijkverbetering HOP en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Oranje klompjes

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder meer te koop bij het gemeentehuis van gemeente Neder-Betuwe Primera en VVV’s in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met oranje klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 30 november ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.

Ook interessant

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

klompenpad-welkomstbord

Bewoners welkom op startavond nieuwe Klompenpaden Park Lingezegen

Recordjaar voor Klompenpaden

Nieuw Klompenpad Eertbeeckse Beekpad gaat open

Klaas Drupsteen bewandelt Gelderse Klompenpaden op TV Gelderland

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws