Ervaringen van een beginnende patrijzenteller

Edward van Schie is beginnend patrijzenvrijwilliger. Hij is vorig jaar begonnen met patrijzen tellen, dat doet hij in de buurt van Zelhem, dat valt onder de regio Vorden. Hij was dus erg verrast toen hij in zijn eigen telgebied het geluid hoorde van patrijzen. Eward vertelt hierover enthousiast: “Afgelopen dinsdag was ik bij ons in de tuin aan het werk. Na een uurtje hoor ik plotseling patrijzengeluiden. Meteen ons huis ingerend om de verrekijker te pakken. Al buiten speur ik de omgeving af en wat zie ik in de verrekijker? Daar fietst Ab Fleming uit Hengelo met z’n speakertje om patrijzen te tellen :-)”.

Verrekijker

Eward heeft de cursus patrijzentellen gevolgd bij SLG en blikt er tevreden op terug. De aanleiding om deel te nemen was een verrekijker, die hij cadeau kreeg vanwege zijn jubileum bij het bedrijf waar hij werkt: “Elk voorjaar wilde ik wel de omgeving rond mijn huis rondkijken naar wat er zoal rondvliegt. Precies een week nadat ik de kijker kreeg stuurde mijn vriendin de nieuwsbrief van SLG (Landschapsnieuws) door waarin de cursus onder de aandacht werd gebracht. Ik vond het alleen al leuk om een avond door te brengen met andere vogelliefhebbers. Tot dan toe had ik er maar een beetje aandacht voor. Die aandacht is door de cursus enorm versterkt. De praktijkochtend was alleen al bijzonder vanwege de vele soorten vogels die ik daar heb leren onderscheiden. Ook erg fijn om patrijzen te zien en ook te merken hoe ze op het geluid van de speaker reageren.”

De eerste keer

“De eerste telling in de ochtend heb ik vooral alle paadjes van het gebied leren kennen. Helaas was er toen nog geen patrijs te zien. ’s Avonds met het geluid was het wel twee keer raak. Dat gaf toch een prettig gevoel. Ik merk dat ik er toch handigheid in ga krijgen. Zeker bij de tweede 100% telling heb ik patrijzen gezien waarvan ik zeker wist dat ik ze enkele weken eerder zou hebben gemist.”

Hardlopen

“Omdat ik tegen mijn telgebied aan woon en vaak ga hardlopen, kom ik nogal eens een patrijs tegen als een 1% telling. Het is een extra motivatie om ’s morgensvroeg of juist ’s avonds rond zonsondergang te gaan hardlopen.”

Smelleken

Wat heet Eward zoal in het veld gezien? “Natuurlijk enkele patrijzen. Het meest bijzondere vond ik dat ik ook een smelleken had gezien. Als ik deze niet op de praktijkochtend had gezien had ik hem nooit herkend.”

Patrijzen zien vanachter de laptop

“Het leukste vind ik wel dat ook de rest van ons gezin oog heeft gekregen voor patrijzen. Twee weken geleden op een zondagochtend was het hier echt feest omdat we tijdens het koffie drinken een koppel patrijzen door onze tuin zagen lopen. Mijn dochter was de eerste die ze ontdekte. Thuiswerken in deze coronatijden heeft ook zo z’n voordelen voor de telling van Ab Fleming. Ik heb al twee keer een koppel aan Ab kunnen doorgeven omdat ik ze zag, kijkend over mijn laptop.”

Foto’s: Peter Eekelder

Ook interessant

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022

Word ook een weidevogelbeschermer en meld je aan voor de online cursus

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld

Afscheidsinterview Karen Hinkamp met weidevogelboer Benny Hendriks

Start van het Gelderse weidevogelseizoen door vondst eerste kievitsei in Gelderland