Engelenburgerpad in Herwijnen

De aanleg van een Klompenpad en het beleefbaar maken van de geschiedenis van Herwijnen waren enkele ideeën die bewoners uit Herwijnen aandroegen tijdens het dorpsproces Levend Landschap Herwijnen. Van het één kwam het ander. Enthousiaste vrijwilligers gingen aan de slag met een Klompenpad rondom Herwijnen. Tijdens het verkennen van de route ontdekten ze een vergeten, overwoekerd kasteelterrein. Het kasteel Engelenburg is nu onderdeel van de route. Het Klompenpad is genoemd naar dit kasteel en heet het Engelenburgerpad.

Willy Raaijmakers, coördinator van de klompenpadwerkgroep vertelt hoe het enthousiasme van de groep groeide, door net even om het hoekje te kijken andere paadjes te ontdekken. “Het is verrassend om je naaste omgeving op een andere manier te beleven”, aldus Willy.

Het Klompenpad bleek een kapstok voor de ontwikkeling van verschillende projecten. Tijdens het verkennen van de route, ontdekte de werkgroep de rijke historie van het dorp Herwijnen, gelegen langs de Waal. Het dorp kent vier voormalige kastelen, waarvan er één gelegen in de uiterwaarden. Het meest idyllische plekje is het kasteelterrein van kasteel Engelenburg. Het oude pad naar Engelenburg was volledig overwoekerd, door de gracht om het terrein heen was het ontoegankelijk geworden.

Een nieuw initiatief was geboren: de werkgroep Engelenburg organiseert dorpswerkdagen om het terrein van Engelenburg op te schonen. Ook de oude boomgaard, die buiten de gracht ligt, wordt opgeknapt en onderhouden. Het kasteelterrein is nu vrij toegankelijk, het Engelenburgerpad loopt langs het oude hek van kasteel Engelenburg over het binnenterrein heen. Aan de andere kant van het terrein vervolgt het Klompenpad zijn weg over een oud wandelpad richting uiterwaarden.

De klompenpadwerkgroep voor het oude hek van kasteel Engelenburg. Tweede van rechts is Willy Raaijmakers. Foto: Adrie van Kuilenburg

Kasteelterrein Engelenburg is in 2019 genomineerd voor de Gelderse Roos prijs van Erfgoed Gelderland.

Kijk hier voor meer informatie over het kasteel Engelenburgerpad

Doet u  mee?

Kijk hier voor onze lopende projecten rondom Klompenpaden! 

Wilt u in uw omgeving ook een Klompenpad ontwikkelen of onderhouden, bekijk dan de speciale brochure Klompenpaden of neem contact met ons op.

Kijk ook eens op: