Eerste Zwerfafvalbrigade start 28 januari in Kilder

Op zaterdag 28 januari start een enthousiaste groep bewoners in Kilder met het opruimen van zwerfafval in hun omgeving. De eerder geplande datum op 14 januari kon helaas niet doorgaan wegens hevige sneeuwval. Wethouder Walter Gerritsen doet om 10.00 uur ‘s ochtends de officiële aftrap bij het Kelrehuus, Zuiderstraat 12. We werken tot ongeveer 12.00 uur. Daarmee zijn we de eerste Zwerfafvalbrigade in Gelderland! Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) ondersteunt in samenwerking met de gemeente Montferland de actieve bewoners van Levend Landschap Kilder door de oprichting van deze eerste Zwerfafvalbrigade. Wil je ook de handen uit de mouwen steken, dan ben je van harte welkom. Vele handen maken licht werk!

Zwaan-kleef-aan

De Zwerfafvalbrigade Kilder is dé oplossing voor een schoner landschap. Het accent ligt hierbij op een positief en een gezamenlijk resultaat: het is leuk om samen met buurtgenoten zwerfvuil op te ruimen en het hoeft niet lang te duren. Iedereen kan initiatief nemen en je doet alleen mee als je zin en tijd hebt. Zo heb je samen snel resultaat en wordt de eigen omgeving al gauw veel aantrekkelijker. Dat stimuleert anderen om ook aan de slag te gaan en zo ontstaat langzamerhand een zwaan-kleef-aan effect.

Hesjes, knijpers, ringen en vuilniszakken

SLG zorgt er voor dat de Zwerfafvalbrigade Kilder ongehinderd aan de slag kan. Zo schaffen we hesjes, knijpers, ringen en vuilniszakken aan dat door de Zwerfafvalbrigade zelf wordt beheerd. We maken afspraken met de gemeente over het afhalen van de vuilniszakken en bieden een handige whatsapp groep waarmee de vrijwilligers gemakkelijk contact met elkaar leggen.

Aantrekkelijk landschap voor iedereen

In het kader van Levend Landschap Kilder versterken we het bestrijden van zwerfafval in Kilder, de gemeente Montferland is heel blij met dit initiatief. Als de Zwerfafvalbrigade Kilder een succes is, dan wil de gemeente ook in andere dorpen aan de slag. Met als beoogd resultaat dat Kilder en uiteindelijk het hele Achterhoekse landschap, schoner, mooier en aantrekkelijker wordt voor iedereen!

Zwerfafvalbrigade Kilder al van start

In Kilder is op zaterdag 28 januari 2017 de eerste Zwerfafvalbrigade van de gemeente gestart. Een enthousiaste groep van zo’n 15 actieve bewoners is zaterdag aan de slag gegaan. Zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied hebben ze in meerdere groepen zwerfafval opgeraapt. Gewapend met gele hesjes en knijpers hebben de dorpsbewoners maar liefst 20 vuilniszakken zwerfafval verzameld. Gemeente Montferland zorgt voor het ophalen van het verzamelde afval. Bij voldoende belangstelling volgt binnenkort de Zwerfafvalbrigade Beek.

Omroep Gelderland was bij de aftrap van de eerste Zwerfafvalbrigade, bekijk het filmpje!