Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Klompenpad

Vanaf vrijdag 2 juli is er weer een nieuw Klompenpad open voor wandelaars. Het Staickheimerpad is een rondwandeling van zeventien kilometer door het heuvelachtige buitengebied van Stokkum. Wandelen over stuwwallen, door het Bergherbos, over glooiende akkers en door weilanden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Staickheimerpad

Het Staickheimerpad, een oude naam voor Stokkum, start bij café ’t Klaphek in het dorp Stokkum, gaat onder meer door ’t Broek en het Bergherbos, langs graanakkers waar patrijzen vertoeven en langs de molen Düffels Möll en kasteel Huis Bergh.

Het nieuwe Klompenpad is onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers, particuliere grondeigenaren, de gemeente Montferland en Natuurmonumenten tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad maakt deel uit van een netwerk van Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Het is het 133ste Klompenpad en het eerste Klompenpad in de gemeente Montferland. De nieuwe wandelroute is mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente Montferland en de Nationale Postcode Loterij.

Wens van inwoners Stokkum

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Het nieuwe Klompenpad was een wens van inwoners uit Stokkum en was een van de ideeën die voortkwamen uit het bewonersproces Levend Landschap Stokkum.

Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Wie het ook leuk vindt om de route na te lopen, kan zich melden voor de werkgroep bij Saskia Glas, via s.glas@landschapsbeheergelderland.nl.

Brochure en app

Het Staickheimerpad is gemarkeerd met rode klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij het startpunt ‘t Klaphek, Het Montferland, Natuurboerderij De Wittenhorst, OnsLokaal en bij de VVV’s in de regio.

Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Dit is aangegeven op speciale welkomstborden bij de ingang van een terrein. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 2 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022