Een haag voor de patrijs!

Afgelopen winter zijn wij de sponsoractie 1 km haag voor de patrijs gestart. Op vrijdag 16 maart is het eerste deel van de Patrijzenhaag van de sponsoractie de grond in gegaan. De eerste 81 meter van de Patrijzenhaag is aangeplant in de gemeente Montferland langs de boomgaard van Natuurmonumenten bij parkeerplaats Hettenheuvel in Kilder. Dit speciale moment hebben we gevierd door de struiken samen met vrijwilligers en bewoners aan te planten. Ondanks het koude weer was er veel belangstelling: zo’n 20 vrijwilligers van o.a. de werkgroep patrijs Montferland en van Natuurmonumenten zorgden ervoor dat de haag in ruim een uur geplant was!

Sponsoractie

De aanplant van de patrijzenhaag is één van de maatregelen om de patrijs te helpen. Veel mensen doneerden een bedrag voor de aanplant van deze bijzondere haag. Het eerste deel van de Patrijzenhaag is dit plantseizoen geplant, de overige meters gaan in het najaar op andere plekken in de Achterhoek de grond in. De gemeente Montferland en Natuurmonumenten stimuleren al meerdere jaren op een positieve manier de versterking van het leefgebied van de patrijs op en rond het Montferland. Zij leveren een mooie financiële bijdrage aan deze sponsoractie.

Waarom een patrijzenhaag?

Patrijzen hebben het moeilijk. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder. Een patrijzenhaag biedt voldoende schuilmogelijkheid voor de patrijs om veilig te broeden. Een patrijzenhaag is een breed uitlopende gemengde haag met streekeigen beplanting van meidoorn, hondsroos, rode kornoelje, veldesdoorn, mispel en liguster. Deze struiken groeien in parapluvorm, zodat ze veel beschutting geven aan de broedende patrijzen. Dit geeft de jonge patrijzen meer kans om op te groeien.

Foto: patrijzenkoppel, Peter Eekelder

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Ook interessant

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk