Educatie in het landschap

kinderen actief in landschap_3Weet u nog waar u uw eerste boompje geplant hebt? Of in welk terrein u als kind met de laarsjes aan boompjes stond te zagen?

Wij willen zo veel mogelijk kinderen tussen de 8 en de 12 jaar actief het landschap laten ervaren. Dat doen we o.a. door bij ons aangesloten vrijwilligersgroepen te ondersteunen met gereedschap en kennis.
Diverse aangesloten groepen organiseren al activiteiten voor kinderen in het landschap. Bijvoorbeeld Met je school de boom in. Hun tips & trics en educatief materiaal delen we op deze pagina.

Draaiboek

Het organiseren van een leuke activiteit begint met een draaiboek.
Vind hier een voorbeeld van een draaiboek voor knotactiviteiten met kinderen in de Liemers. Bij het maken van uw eigen draaiboek kunt u gebruik maken van onderstaande tips en handige linkjes.

kinderen actief in landschap_1Educatief materiaal

Er zijn leuke voorbeelden van educatiemateriaal voor werken in het landschap. Gebruik het als inspiratiebron, of voor uw eigen activiteit!

Presentatie landschap
Poster Plant een knotwilg
Natuurbeelden in de klas

Op aanvraag hebben we diverse andere voorbeelden. Vaak rust hier copyright op maar kunnen we dit wel specifiek voor uw activiteit beschikbaar stellen.
We hebben bijvoorbeeld materiaal rondom specifieke Klompenpaden, historische vluchtheuvels of over de magie van het landschap. Ook is er het NME Liemers Leerlingenboek knotactiviteiten, en een draaiboek van de activiteit met jongeren ‘Van boom tot boog’. Neem dus gerust contact met ons op!

Jeugd en boerenlandvogels

Over boerenlandvogels is veel te vertellen, bijvoorbeeld aan schoolgaande kinderen. Om vrijwilligers te ondersteunen bij het overbrengen van hun kennis over weide- en akkervogels aan de jeugd, is er educatiemateriaal over diverse onderwerpen. Kijk voor informatie over de leskist, Dvd’s lenen bij SLG en meer beschikbare educatiematerialen op de pagina ‘jeugd en boerenlandvogels’.

Veilig werken­­­

kinderen actief in landschap_2Veilig werken is altijd belangrijk, maar vraagt extra aandacht wanneer u met kinderen aan de slag gaat. Kinderen zijn onervaren en kunnen de risico’s nog niet goed inschatten.
Veilig werken: Veiligheidsinstructiekaarten
Veilig werken: Werkinstructiekaart wilgen knotten
Goed gereedschap  hoort daar natuurlijk ook bij, kijk hier voor gereedschap lenen.

Samenwerken

Maak gebruik van bestaande ervaringen en werk samen met anderen! U vindt hier verschillende clubs die bijvoorbeeld al samenwerken met scholen, of jeugdafdelingen hebben:
IVN afdelingen, kijk op de IVN website of neem contact met ons op.
Scouting groepen
Plattelandsjongeren
WoesteLand

Kijk ook eens op: