Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Niet overal hetzelfde beheer, niet te netjes en niet alles tegelijk onder handen nemen. Dat zijn kort samengevat de drie vuistregels voor ecologisch beheer. Op die manier ontbreekt het dieren niet aan voedsel, nestgelegenheid en schuilplekken. Maak uw erf dus niet winterklaar! Maar hoe doe je dat? Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert samen met IVN Nijkerk hierover een informatiedag op zaterdag 23 oktober op landgoed Slichtenhorst. Een aanrader voor groene vrijwilligers en iedereen die zelf aan de slag wil met het versterken van de biodiversiteit in de eigen omgeving. De informatiebijeenkomst is kostenloos en duurt van 10.00 tot 12.30 uur. Ontvangstlocatie wordt na aanmelding doorgegeven. Meld je aan met het aanmeldformulier.

Vuistregels voor ecologisch beheer

Adviseur Lotte Ballering van SLG geeft eerst een korte presentatie over de vuistregels voor ecologisch beheer. Varieer eens in hoe je het beheer uitvoert. Maai je het grasland met de (zit)maaier? Overweeg dan om een deel te maaien met de zeis voor meer structuur in het grasland. Laat eens wat begroeiing staan tot het volgende jaar. Het is de kraamkamer voor veel vlinders. Ben je van plan om een houtsingel terug te zetten of knotbomen te knotten? Doe het werk dan niet allemaal tegelijk maar gefaseerd: ieder jaar een gedeelte. Wees niet te netjes want juist de rommelhoekjes, bladerhopen en ruige randen zijn van grote waarde voor allerlei dieren. Ze zijn ideaal om de wintermaanden te overbruggen.
Daarna gaan de deelnemers naar buiten. Zij zien dan hoe je een rommelhoekje kunt maken voor bijvoorbeeld de egel of hoe je met struiken een mooie overgang kunt maken. Ook krijgen deelnemers tips over bijvoorbeeld de beste plek voor vogelnestkasten of hoe maak je een takkenril van snoeihout? Hoe ziet een hooiruiter eruit? SLG demonstreert diverse gereedschappen zoals de zeis. Deelnemers kunnen dit zelf proberen. Ook is er aandacht voor veilig werken.

Biodiversiteitswerkgroep Nijkerk

SLG en IVN Nijkerk hopen met deze dag ook vrijwilligers te vinden die hiermee verder willen gaan en zich aansluiten bij een nieuwe biodiversiteitswerkgroep. Deze werkgroep gaat deel uitmaken van het IVN Nijkerk. Zaterdag kunnen zij zich hiervoor aanmelden.

Biodiversiteitsproject Nijkerk

Deze dag maakt deel uit van een biodiversiteitsproject in de gemeente Nijkerk. Deze wordt mede gefinancierd door de provincie Gelderland en de gemeente Nijkerk. Meer informatie is te vinden op www.landschapsbeheergelderland.nl/biodiversiteit-nijkerk/.

Ook interessant

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Oude IJsselstreek

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

Waardering voor vrijwilligers in het landschap op Dag van de vrijwilliger