Denk mee over nieuwe dorpsboomgaard in Bruchem!

Graag nodigen de gemeente Zaltbommel en Dorpsplatform Bruchem u uit om mee te denken over een nieuwe dorpsboomgaard in Bruchem. Wilt u meedenken over deze nieuwe dorpsboomgaard. Wilt u meer weten over hoogstamfruit en het onderhoud van boomgaarden? De gemeente Zaltbommel, het Dorpsplatform Bruchem en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren hierover een online informatieavond op dinsdag 19 januari 2021. De avond begint om 19.30 uur. Doet u mee?

Nieuwe dorpsboomgaard Bruchem

Aan de Akkerstraat ligt een gemeentelijk perceel dat we verder gaan ontwikkelen. Op het voorste deel is een natuurspeeltuin gerealiseerd. Voor het achterste deel bestaat de wens om een dorpsboomgaard terug te brengen. Het ontwerp en de aanplant willen we in samenwerking met dorpsbewoners oppakken. Dit doen we onder de deskundige begeleiding van SLG, die veel ervaring heeft met het ontwerpen en aanplanten van boomgaarden.

Digitale Informatieavond

Hoogstamfruitdeskundige Ruud Borkes van SLG zal op de informatieavond vertellen over de geschiedenis van hoogstamfruit. Ook zal Ruud vertellen over de aanplant en het beheer van een boomgaard. Hoe maak je een ontwerp? Welke rassen zijn geschikt? Hoe plant je fruitbomen? Hoe onderhoud je jonge bomen? Verder wordt er ingegaan op de vervolgstappen gezien het inrichtingsplan en de uiteindelijke aanplant.
• Datum: dinsdag 19 januari 2021
• Tijd: 19:30 – 21:30
Wilt u deelnemen aan deze digitale informatieavond? Dan kunt u zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met een link om deel te kunnen nemen aan de bijeenkomst (via Zoom). In ditzelfde bericht ontvangt u een korte, eenvoudige instructie.

Hoogstamboomgaard in Bruchem

Historisch gezien vond je veel hoogstamboomgaarden in het rivierengebied. Deze zijn niet alleen cultuurhistorisch waardevol maar ze bieden ook veel ruimte aan allerlei dieren en planten. Helaas verdwijnen ze uit het landschap door onvoldoende of onjuist onderhoud. De gemeente Zaltbommel en SLG willen graag de kennis over hoogstamboomgaarden overdragen. Met als uiteindelijk resultaat de aanplant van nieuwe hoogstamboomgaarden die goed worden onderhouden.

Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Zaltbommel en de provincie Gelderland. Verder wordt er nauw samengewerkt met het Dorpsplatform Bruchem en de Hoogstambrigade Rivierenland.