Dorpen in het Groen Aalten

Dorpen in het groen Aalten

Dorpen in het Groen Aalten was een succesvol beplantingsproject in vijf dorpen in de gemeente Aalten. Bewoners uit Barlo, Dale, ‘t Klooster, De Haart en Bredevoort deden hieraan mee voor een mooier buitengebied. Bijna dertig deelnemers hebben inheemse struiken zoals sleedoorn, liguster, hazelaar en Gelderse roos, maar ook knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen op hun erf en in het landschap geplant. Tijdens de uitdeeldag hebben de wethouder en een vertegenwoordiger namens de vijf dorpsorganisaties de eerste boom op een erf in De Haart geplant.

Het begon met een goed bezochte informatieavond over ‘Dorpen in het Groen Aalten’ in ’t Romienendal in Dale. Onze adviseur uit de Achterhoek Ruud Borkes gaf uitleg over hoe bewoners het streekeigen landschap in dit deel van de Achterhoek kunnen versterken. De aanwezigen waren enthousiast en schreven zich in voor de verschillende inloopdagen die daarna georganiseerd werden.

Tijdens die inloopdagen konden bewoners een eigen ontwerp en hun wensen voor beplanting op tafel leggen. Samen met onze adviseur werd vervolgens een individueel beplantingsplan gemaakt dat paste binnen het landschapstype van de betreffende grondeigenaar. Via deze actie werden erf en omliggend landschap verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een enkele boom, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie hiervan. Dit droeg niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap van Aalten, maar ook flora en fauna profiteerden hiervan volop. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden.

De uitvoering van het project ‘Dorpen in het Groen Aalten’ was in onze handen. We hebben hierbij nauw samen gewerkt met de vijf dorpsorganisaties. Bijzonder in dit project was de actieve inbreng van bewoners met betrekking tot het aanplanten op eigen terrein. De gemeente Aalten, SAAP en de Provincie Gelderland hebben het project gefinancierd.

Doet u  mee?

Kijk hier voor onze actuele beplantingsacties! 

Bent u enthousiast geworden en wilt u met uw dorp een Dorpen in het Groen project opstarten? Neemt u dan contact met ons op en dan bespreken we gezamenlijk de mogelijkheden.

 

Kijk ook eens op: