Doe ook mee aan een impuls voor landschap en biodiversiteit in Heumen!

De gemeente Heumen is trots op haar landelijke omgeving en daarom is ze ook blij dat ze met het project ‘Landschaps- en biodiversiteitsimpuls Heumen’ de biodiversiteit en dit landschap verder kan versterken. In samenwerking met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kregen deelnemers op vrijdag 27 november hun plantsoen geleverd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Hiermee maken ze het landschap aantrekkelijker en vergroten ze tegelijkertijd de biodiversiteit op en rond hun erf. Wethouder René Waas heeft samen met deelnemer Huijbert Vroege de eerste boom geplant (zie foto). Wilt u dit ook? Aanmelden voor dit meerjarig beplantingsproject kan opnieuw!

Feestelijke uitdeeldag wordt levering aan huis

Wethouder René Waas (r) plant de eerste boom

Oorspronkelijk was een feestelijke uitdeeldag gepland waar alle deelnemers gezamenlijk hun bomen en struiken konden ophalen. Vanwege de coronamaatregelen werd het plantmateriaal afgelopen vrijdag thuis bezorgd. De deelnemers planten ruim 4100 struiken en bijna 70 (fruit)-bomen. Ook zaaien ze 360 m2 aan kruidenmengsel voor vlinders en bijen. Daarnaast hangen ze nestkasten op voor vogels en vlinders. Een van de enthousiaste deelnemers is oud-imker en natuurgids Huijbert Vroege (62 jaar) uit Heumen. Hij gaat zijn nieuwbouwwoning direct aankleden met streekeigen beplanting, zoals leilindes voor het huis, struweelhagen met wilde peer, wilde rozen en mispel langs de randen. Huijbert plaatst 1600 struiken en bomen, die goed zijn voor meer biodiversiteit: “Ik heb affiniteit met bijen, bomen en water, daarom heb ik bewust gekozen voor inheemse beplanting met veel bloeiende struiken. Ik wil het raaigrasland omvormen tot kruidenrijk met het zaaimengsel. Het is een beetje rommelig maar daarom zitten hier mussen, gekraagde roodstaart en een steenuil. Ik heb ook nestkasten besteld. Ik ben hartstikke tevreden met het plan van de adviseur. Het is een mooi initiatief van de gemeente en SLG.”

Advies voor meer vogels en vlinders op het erf

Wilt u dit ook? Dit is de werkwijze. Inwoners van het buitengebied van Heumen krijgen advies over de landschappelijke beplanting op hun erf/perceel, van bijvoorbeeld laanbomen, knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en hoogstamfruitbomen. Ook krijgen zij advies over meer biodiversiteit op het eigen terrein door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, vlinders, wilde bijen en insecten. Dat kan met struiken en bomen die zorgen voor een langere bloeiboog of door het inzaaien van bloemen en het ophangen van nestkasten. Ook is het mogelijk om achterstallig onderhoud van karakteristieke landschapselementen zoals hoogstamfruitbomen en laanbomen aan te pakken. Op het aanmeldformulier op de website kan men zijn interesses aangeven.

Digitaal spreekuur

De bewoner kan kiezen uit een vrijblijvend telefonisch advies, een digitaal spreekuur of een veldbezoek van een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Samen bekijken en bespreken zij de wensen voor het erf, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan, waarmee tegen een sterk gereduceerde prijs dankzij een subsidie van de provincie Gelderland plantmateriaal en eventueel het zaaigoed en nestkasten kan worden aangeschaft via SLG.

Aanmelden

U kunt zich vrijblijvend inschrijven voor het plantseizoen herfst/winter 2021-2022 via de speciale projectpagina.

Ook interessant

Inwoners Maasdriel planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Campagne Bomen voor Koeien 2022

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe