Doe mee met het beplantingsproject Groene Opgave Brummen

Inwoners van het buitengebied van Brummen kunnen meedoen met het beplantingsproject Groene Opgave Waardevol Brummen. Met dit project wil de gemeente Brummen het landelijke gebied tussen Brummen en Zutphen versterken. De gemeente kan dat niet alleen maar heeft de medewerking van inwoners in het buitengebied nodig. Particuliere bewoners en agrariërs in dit gebied kunnen zich aanmelden voor het beplantingsproject. Bewoners kunnen grotere landschapselementen aanleggen zoals struweelhagen, bosjes en houtsingels. Zij ontvangen dan naast een aanlegvergoeding ook een waardedalingscompensatie van de ondergrond. Wie interesse heeft voor een streekeigen beplanting op het erf zoals fruitbomen en een vogelbosje kan zich ook aanmelden. Doet u mee?

Het maximale aantal deelnemers voor Groene Opgave Brummen is bereikt voor het voorjaar 2021. U kunt zich aanmelden voor de reservelijst. We hopen dat we u volgend plantseizoen kunnen helpen.

Kijk op de kaart of u zich binnen het projectgebied bevindt en daardoor in aanmerking komt voor dit project.

Streekeigen beplanting

De uitvoering van deze projecten is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Voor ieder terrein maakt een adviseur een inrichtingsplan dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Na de levering gaan bewoners zelf aan de slag met het planten. Meld u aan met onderstaand aanmeldformulier.

Wat krijgt u?

• Gratis veldbezoek en planvorming voor landschappelijke beplanting op uw terrein/ erf
• Grotere landschapselementen (struweelhagen, singels, bosjes) kunnen in aanmerking komen voor waardedalingscompensatie ondergrond (maximaal € 4,50 per m2 en aanlegvergoeding van € 2,11 per m2 ).
• Erfbeplanting met hoge korting op aanschaf plantmateriaal.

Het project ‘Groene Opgave Brummen’ wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland.

Filmpjes over SLG, het landschap en het boerenerf

Maak kennis met SLG en bekijk het filmpje

Presentatie over cultuurhistorische erfinrichting van het boerenerf

 

Adviesmogelijkheden

Geïnteresseerde grondeigenaren kunnen een vrijblijvend en kosteloos gesprek en beplantingsplan krijgen van een adviseur van SLG. Deze vertelt wat er mogelijk is om de biodiversiteit en het landschap op het terrein te versterken. In overleg met de grondeigenaar wordt een beplantingsplan opgesteld dat past binnen het landschapstype waarin men woont. Op dit moment is het vanwege de coronamaatregelen beperkt mogelijk dat onze adviseur bij u op erfbezoek komt. U kunt daardoor kiezen voor de volgende mogelijkheden:

1. Telefonisch advies

De adviseur belt met u, neemt de stappen in het project met u door, luistert naar uw wensen ten aanzien van beplanting, bekijkt via Google-Maps uw erf en omgeving en stelt op basis daarvan een concept-ontwerp en -beplantingsplan voor u op. Deze worden naar u toegestuurd via de mail. Voorafgaand aan dit vrijblijvende telefonische advies, vragen wij u om zich voor te bereiden en zelf te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein. Alle informatie voor dit ‘eigen huiswerk’ vindt u hieronder.
Deze optie is alleen mogelijk als het gaat om kleinschalige beplanting, waar weinig afstemming over nodig is. Bijvoorbeeld de aanplant van een korte haag (< 50 meter) of enkele solitaire bomen. Heeft u veel vragen en/of wilt u veel aanplanten, dan raden wij u aan voor één van de andere opties te kiezen.

2. Advies via Zoom of Skype

Zoom is een videogesprek, vergelijkbaar met Skype. Via Zoom of Skype is het mogelijk voor de adviseur om zijn computerbeeld met u te delen en live informatie aan u uit te leggen en u te laten zien!
Kiest u voor deze optie, dan ontvangt u van ons via de mail een link met een uitnodiging voor zoom, inclusief een kleine handleiding. Ook kunt u, als u zoom installeert op uw telefoon of tablet, naar buiten gaan om met de camera opnames van uw erf, direct aan de adviseur te tonen. De adviseur kan dan meteen een kleine ontwerpkaart intekenen, terwijl hij zijn computerbeeld met u deelt!
Zo kunt u direct zien of hetgeen hij intekent klopt. Na afloop wordt de ontwerpkaart uitgewerkt met een concept-beplantingsplan, welke naar u wordt toegestuurd via de mail. Voorafgaand aan het advies via Zoom, vragen wij u om u te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein. Alle informatie voor dit ‘eigen huiswerk’ vindt u hieronder.

3. Veldbezoek

Wilt u graag een veldbezoek, in plaats van bovenstaande opties, dan vindt dit bij voorkeur op een later moment in het jaar plaats rekening houdend met de dan geldende richtlijnen vanuit het RIVM.
Om onze werkdruk te spreiden, vragen wij u alleen te kiezen voor deze optie, als u een groot terrein heeft met complexe vraagstukken.
Voorafgaand aan dit veldbezoek, vragen wij u om u voor te bereiden en zelf te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein.

Voorbereiding/huiswerk

Voorafgaand aan het advies (welke optie u ook kiest) vragen wij u om zich zo goed mogelijk voor te bereiden en daarna uw eigen wensen op papier te zetten. Het advies gaat over landschappelijke beplanting en niet over het inrichten van uw tuin. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld.

 1. Als eerste vragen wij u om de speciale Maak je Erf Goed folder te lezen.
 2. Als u zich verder wilt verdiepen, raden wij u nog de volgende informatie op onze website aan:
  Kaartviewer Basiskaart Landschap
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/ecologie/
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/landschapsbeheer-met-jaap-en-lex/
  https://www.landschapsbeheergelderland.nl/landschapsbrochures/

  Meer achtergrondinformatie:

  www.topotijdreis.nl/
  www.kaart.cc

Kiest u voor de adviesoptie met Zoom of Skype, dan kan de betreffende adviseur bovenstaande informatie ook met u doornemen door zijn beeldscherm met u te delen.

Groene Opgave Waardevol Brummen

Hiermee meldt u zich vrijblijvend aan voor de reservelijst voor het project Groene Opgave Waardevol Brummen. Let op de voorwaarden voor deelname. De velden met een * zijn verplicht.
 • Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kijk ook eens op: