Doe mee met Geesteren in het Groen

Geesterens Belang en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) gaan – op verzoek van de Gemeente Berkelland – boeren, burgers en buitenlui informeren over de mogelijkheden om inheemse (fruit)bomen en struiken aan te planten op hun erf. Ook buiten het erf kunnen landschapselementen als houtsingels, bosjes, hagen, elzensingels of knotbomen aangelegd worden. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap, maar ook flora en fauna profiteren hiervan volop. Op woensdag 13 juni 2018 wordt de informatieavond van Geesteren in het Groen georganiseerd in Café-Restaurant Baan, Dorpsstraat 6. De aanvang is om 19.30 uur.

“Het zou mooi zijn als ook veel boeren meedoen”

Dit project is één van de uitkomsten van Levend Landschap Geesteren. Jaap de Boer is inwoner van Geesteren: “Het zou mooi zijn als ook veel boeren in ons buitengebied meedoen, al was het maar met 1 boom per bedrijf. Want dan hebben zij ieder voor zich misschien last van 1 boom maar kunnen ze tegelijkertijd genieten van 29 bomen die het landschap van Geesteren verfraaien.”

Werkwijze

In de loop der tijd zijn veel landschapselementen achteruitgegaan, met name de houtsingels in het kampenlandschap en struweelhagen in de beekdalen. In het project Geesteren in het Groen worden de inwoners van het buitengebied van Geesteren in de gelegenheid gesteld om met subsidie inheemse bomen en struiken te planten op eigen terrein.
Tijdens de speciaal op Geesteren toegesneden informatieavond op 13 juni wordt het project nader toegelicht en vertelt SLG meer over streekeigen beplanting en over de meerwaarde van een landschappelijk verantwoord ingericht erf.

Groenspreekuur

Na de informatieavond wordt er een groenspreekuur georganiseerd, waarop grondeigenaren hun individuele beplantingswensen kunnen voorleggen aan de adviseur van SLG om samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor hun grond.

Voorbereiden

Voor het Groenspreekuur met onze adviseur kunt u zich voorbereiden door uw eigen wensen op papier te zetten. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor het beplantingsproject Geesteren in het Groen:
– Bekijk de handreiking Geesteren in het Groen waarmee u zelf aan de slag kunt en uw wensen voor uw erf op papier kunt zetten.
– Gebruik hierbij het schetspapier.
– Gebruik deze fruitlijst.

Plantdag

Op basis van alle individuele beplantingsplannen wordt een gezamenlijke bestelling gedaan. Aan het begin van de winter ontvangen de deelnemers op een feestelijke plantdag hun bomen en struiken. Deze combinatie van gezamenlijke inkoop en de subsidiemogelijkheden maakt dat de eigen bijdrage beperkt kan blijven. Na de plantdag zal het buitengebied van Geesteren landschappelijk zichtbaar versterkt en verfraaid zijn. De Provincie Gelderland is medefinancier.

Bekijk het nieuwsitem met deelnemer familie Droog bij Omroep Gelderland

Lees meer over Levend Landschap Geesteren 

Ook interessant

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

Doe mee met Buitengebied Bennekom in het Groen

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Doe ook mee met beplantingsproject Maasdriel in het Groen

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!