Doe mee met beplantingsproject Neder-Betuwe in het Groen

Woont u in het buitengebied van Neder-Betuwe? En heeft u een erf? Dan bezit u een waardevol stukje natuur. Maak uw perceel nog mooier en draag bij aan een aantrekkelijke omgeving en meer biodiversiteit. Doe mee met het speciale beplantingsproject Neder-Betuwe in het Groen van de gemeente en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Een erf dat goed aansluit op het landschap levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Het zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn hoogstambomen karakteristiek voor de Betuwe maar ook bepaalde soorten planten zijn kenmerkend.

Speciaal project

Om dit te realiseren is er een speciaal beplantingsproject voor inwoners van het buitengebied van Neder-Betuwe. Zij krijgen subsidie, advies en ondersteuning om op hun erf inheemse beplanting te plaatsen. Het gaat onder andere om knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en/of hoogstambomen. Ook kunnen zij advies krijgen over meer biodiversiteit op het eigen terrein, dat kan bijvoorbeeld door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, vlinders, wilde bijen en insecten. Dat kan met struiken en bomen die zorgen voor een langere bloeiboog of door het inzaaien van bloemen en het ophangen van nestkasten. Ook inwoners die langs de route van een van de Klompenpaden in Opheusden en Dodewaard wonen kunnen in dit project advies ontvangen en beplanting bestellen. Momenteel worden ook in Dodewaard en Ochten Klompenpaden ontwikkeld en wordt binnenkort gestart met de realisatie van een Klompenpad rond Echteld en IJzendoorn. De gemeente Neder-Betuwe en provincie Gelderland maken het financieel mogelijk.

Van aanvraag tot aanplanten

Heeft u belangstelling voor een advies? Een adviseur van SLG kijkt samen met u naar het groen op uw terrein. De adviseur kan u bezoeken om de mogelijkheden te bekijken. SLG houdt zich strikt aan de landelijke richtlijnen van het RIVM. Door maatregelen rondom het coronavirus is het ook mogelijk om de inventarisatie van uw terrein en advies digitaal te regelen. Op basis van deze informatie ontvangt u kosteloos een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. Na akkoord wordt de beplanting besteld. Later dit jaar wordt het groen uitgedeeld. De datum voor deze uitdeeldag volgt later.

Aanmelden

Lever ook een bijdrage aan een aantrekkelijk Betuws buitengebied. Wilt u meer informatie of zich aanmelden voor het project? Kijk op de speciale pagina.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen