Project afgerond Lingewaard in 't groen

Wil je als inwoner van het buitengebied van Lingewaard graag hoogstamfruitbomen, fraaie haag of een vogelbosje op uw perceel? Of wil je jouw erf aantrekkelijker maken voor vogels, vlinders, egels en andere dieren? Doe dan mee aan het beplantingsproject Lingewaard in t groen’.

Je kunt je helaas niet meer aanmelden, ook niet voor de reservelijst.

Deelname aan het project

Via dit project kunnen inwoners op hun erf of perceel met subsidie bomen, knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en hoogstambomen aanplanten en/​of voedselaanbod en schuil- en nestgelegenheid voor diersoorten vergroten. 

Individueel gesprek

Deelnemers kunnen aan de hand van een beplantingshandleiding zelf aan de slag om een inrichtingsschets voor hun erf of perceel te maken. In een vrijblijvend en kosteloos individueel gesprek kunnen deelnemers hun beplantingswensen voorleggen aan een adviseur van SLG met als resultaat een beplantings- of biodiversiteitsplan dat past binnen het landschapstype waarin men woont. De combinatie van gezamenlijke inkoop en subsidiemogelijkheden zorgen ervoor dat de eigen bijdrage voor deelnemers beperkt blijft. We hopen zo met elkaar te kunnen genieten van een groenere en aantrekkelijkere gemeente.

Fruitboom planten Fruitboom planten

Voorbereiden

Je kunt je voor het erfbezoek voorbereiden door jouw eigen wensen op papier te zetten. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor het beplantingsproject Lingewaard in t groen:

– Bekijk de handreiking waarmee je zelf aan de slag kunt en jouw wensen voor je eigen erf op papier kunt zetten.

– Gebruik deze fruitlijst.

Versterking van streekeigen landschap

De gemeente Lingewaard en SLG werken al jaren samen aan het project Lingewaard in t groen. Hiermee stimuleren ze grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente om het streekeigen landschap te versterken door aanplant van inheemse bomen en struiken. Door gebruik te maken van beplanting die hier van nature voorkomt in combinatie met goed ecologisch beheer gaat ook de biodiversiteit erop vooruit. Veel soorten insecten, vogels, vlinders, kleine zoogdieren, wilde bijen profiteren hiervan. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het terrein en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Lingewaard en provincie Gelderland.