Doe mee aan de cursus Poelen in Epe

Poelen kunnen vele planten en dieren een geschikte leefomgeving bieden. Goed onderhoud van de poel is daarbij van groot belang. Wilt u meehelpen om poelen te onderhouden en daarmee kwetsbare dieren zoals de fraaie kamsalamander die in en om poelen leven te beschermen? Wilt u leren hoe u de soortenrijkdom van uw eigen of andermans poel kunt vergroten? Of vindt u het gewoon interessant om meer over poelen te leren? Kom dan dinsdag 2 oktober naar de startavond van de cursus Poelen in Epe. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in De Hezebrink, Ds. Van Rhijnstraat 69 in Emst. Vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar. De poelencursus is gratis en tijdens de startavond kunt u zich aanmelden.

Poelencursus

poelencursusDe poelencursus bestaat uit enkele dagdelen, verspreid door het jaar heen. Jaarrond volgen we de poel. In en rond de poel planten dieren zich voort maar ze overwinteren er ook. De cursus gaat in op dieren en planten die in en om poelen leven. Het gaat niet alleen om amfibieën zoals kikkers en padden maar ook om libellen, vlinders en waterplanten als fonteinkruid en oeverplanten als egelskop. Ook is er aandacht voor de aanleg van poelen en het ecologisch beheer ervan. We stellen hiervoor een werkplan op. We kijken ook wat er allemaal in de poel leeft en stappen met waadpak en schepnet de poel in.

Project Poelen in Epe

Gemeente Epe heeft in het verleden op diverse plaatsen nieuwe leefgebieden voor amfibieën gecreëerd. In samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zijn deze poelen in 2006 geïnventariseerd en gebundeld in een poelenboekje. Deze poelen zijn inmiddels ruim twaalf jaar oud en verdienen opnieuw aandacht vanwege verlanding, achterstallig onderhoud of dichtgroei met exotische waterplanten zoals watercrassula en parelvederkruid.
Gemeente Epe en SLG starten nu het project Poelen in Epe. De poelencursus is hier het eerste onderdeel van, gevolgd door de oprichting van een poelenwerkgroep. Deze werkgroep bestaat uit vrijwilligers die samen poelen onderhouden. Op deze manier draagt het project bij aan het verhogen van de kwaliteit van bestaande poelen en een geschikte leefomgeving van kwetsbare soorten zoals de knoflookpad en kamsalamander.

Bent u verhinderd op 2 oktober maar wilt u wel deelnemen aan de cursus? Dan kunt u zich met onderstaand aanmeldformulier aanmelden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Robert Keizer van SLG of via tel. 026-3537444.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Ook interessant

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!

Schoolkinderen zaaien bloemen in voor wilde bijen en vlinders