Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!

Vorig jaar organiseerde de gemeente West Betuwe in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een succesvolle actie gericht op aanplant van jonge hoogstamfruitbomen in het buitengebied. Aan deze actie deden 16 deelnemers mee, die in totaal 241 hoogstambomen hebben aangeplant. Dit voorjaar starten de gemeente West Betuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) met een vervolgactie.

Om het aantal hoogstamboomgaarden in het buitengebied van de gemeente West Betuwe te vergroten. Wie plek heeft voor minstens 15 hoogstamfruitbomen kan zich aanmelden voor de actie Houd de Bongerd Hoog via onderstaand aanmeldformulier. De hoogstamfruitbomen worden met subsidie door de gemeente West Betuwe en provincie Gelderland aangeboden. Wees er snel bij want er zijn maar een beperkt aantal bomen met subsidie te verkrijgen. Er is veel belangstelling voor de hoogstamfruitbomen. Inmiddels hebben we voldoende deelnemers. U kunt zich nog aanmelden, u komt dan op een reservelijst. Dank voor uw belangstelling.

Karakteristieke landschapselementen

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. In het verleden plantten bewoners in het rivierengebied vaak hoogstamfruitbomen aan op hun perceel. Dit varieerde van boerenboomgaarden dichtbij huis voor eigen consumptie tot productieboomgaarden van 1 á 2 hectare voor de verkoop. Deze hoogstamboomgaarden leverden een fraai en karakteristiek landschapselement en –beeld op.

Inwoners van het buitengebied kunnen meehelpen om de eigenheid van het rivierenlandschap te behouden en te versterken door mee te doen met de actie Houd de Bongerd Hoog. De actie is bedoeld voor inwoners die de intentie hebben om een boomgaard aan te leggen van minstens 15 fruitbomen. Er kan gekozen worden uit bomen met handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim en kers. De eigen bijdrage bedraagt € 10,- per boom. De eigen bijdrage voor een boompaal en touw bedraagt € 3,- per boom.

Spelregels

• Minimaal 15 hoogstamfruitbomen (maximaal 50 bomen) per aanvraag;
• Voor een hoogstamboomgaard van 15 stuks moet de deelnemer minimaal 1200 vierkante meter weiland/grasland beschikbaar hebben.
• Er zijn geen boomgaarden op het erf toegestaan;
• Locaties op zware komklei zijn uitgesloten van deze actie;
• De deelnemer verzorgt zelf de aanplant, waarvoor de benodigde instructie wordt aangeleverd.
• De deelnemer zorgt zelf voor eventuele bescherming van de jonge bomen tegen vee;
• De deelnemer heeft keuze uit de soorten: handappel, moesappel, handpeer, stoofpeer, pruim of kers;
• De keuze in rassen en het uiteindelijke aantal stellen we in overleg met de deelnemer vast;
• De hoogstamfruitbomen worden met subsidie aangeboden.
• Tijdens de uitdeeldag in het najaar 2021 haalt de deelnemer de fruitbomen zelf op bij centrale locatie in de gemeente.
• Op = op. Wees er snel bij want er zijn maar een beperkt aantal bomen met subsidie te verkrijgen.

Deelname

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de reservelijst. Als u nog vragen heeft, kunt u terecht bij Freek Aalbers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 – 3537444 of  per e-mail.

Houd de Bongerd Hoog West Betuwe

Hiermee meldt u zich aan voor de actie Houd de Bongerd Hoog in de gemeente West Betuwe. De eigen bijdrage bedraagt € 10 per boom. De eigen bijdrage voor een boompaal en touw bedraagt € 3 per boom. De velden met een * zijn verplicht.
  • Vul hier uw 10 cijferige telefoonnummer in zonder streepje of spatie.
    Dus bijvoorbeeld: 0612345678 of 0261234567.
  • Minimaal 15, maximaal 50.
  • Een boompaal met band kost 3,-.
  • Voor een hoogstamboomgaard van 15 stuks moet u minimaal 1200 m2 weiland/grasland beschikbaar hebben.
  • Omschrijf de locatie waar u de fruitbomen wilt aanplanten
  • Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Campagne Bomen voor Koeien 2022

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

aanplant

Inwoners Terbroek planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Actie Vogelbosjes: ook in regio Achterhoek en Rivierengebied