Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in Doesburg!

Het seizoen voor de aanplant van hoogstamfruitbomen is in volle gang. De gemeente Doesburg organiseert in samenwerking met museumtuin ’t Olde Ras en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een speciale actie om het aantal hoogstamboomgaarden in het buitengebied van Doesburg te vergroten. Wie een karakteristieke boomgaard wilt aanplanten of bestaande boomgaard wilt uitbreiden kan zich tot 3 februari a.s. aanmelden voor de actie Houd de Bongerd Hoog via onderstaand aanmeldformulier.

Karakteristieke landschapselementen

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Veel boerderijen in het buitengebied van Doesburg hadden vroeger een kleine (boeren)boomgaard. Het was een boomgaard met hoogstamfruit. De oogst van het hoogstamfruit was arbeidsintensief en dus duur. Op veel plaatsen werden hoogstamboomgaarden gerooid. Als bewoner van het buitengebied kunt u meehelpen om deze karakteristieke boomgaarden weer aan te planten door mee te doen met de actie Houd de Bongerd Hoog in Doesburg. Hiermee wordt de eigenheid van het landschap versterkt.

Deelname

Deelnemers kunnen kiezen uit oude fruitrassen zoals Groninger Kroon, Sterappel, Elstar, Schone van Boskoop, English Winter Gold Pearmain, Notarisappel, James Grieve. De hoogstamfruitbomen worden u met subsidie door de gemeente Doesburg en provincie Gelderland aangeboden. De eigen bijdrage voor een hoogstamfruitboom incl. boompaal en boomband/touw bedraagt € 13,-.

Na aanmelding neemt ’t Olde Ras contact op met de deelnemer. In overleg met de deelnemer wordt een keuze gemaakt in de fruitrassen. De bomen kunnen op afspraak worden opgehaald bij de museumtuin ’t Olde Ras aan de Parallelweg Den Helder 1 te Doesburg 1. Hierbij betaalt de deelnemer zijn of haar eigen bijdrage. Hierna kunnen deelnemers zelf aan de slag met de aanplant.

Als u nog vragen heeft, kunt u terecht bij Freek Aalbers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 – 3537444.

Aanmeldformulier Houd de Bongerd Hoog Doesburg

Hiermee meldt u zich aan voor de actie Houd de Bongerd Hoog in de gemeente Doesburg. De eigen bijdrage bedraagt € 10 per boom. De eigen bijdrage voor een boompaal en touw bedraagt € 3 per boom. De velden met een * zijn verplicht.
  • Vul hier uw 10 cijferige telefoonnummer in zonder streepje of spatie.
    Dus bijvoorbeeld: 0612345678 of 0261234567.
  • Minimaal 15, maximaal 50.
  • Een boompaal met band kost 3,-.
  • Voor een hoogstamboomgaard van 15 stuks moet u minimaal 1200 m2 weiland/grasland beschikbaar hebben.
  • Omschrijf de locatie waar u de fruitbomen wilt aanplanten
  • Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Doe ook mee met beplantingsproject Maasdriel in het Groen

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!

Meer hoogstamboomgaarden in West Betuwe

Doe ook mee met Hellouw in het Groen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van West Maas en Waal

Webinar over landschap en biodiversiteit in Heumen op 22 april