Doe en denk mee over de vluchtheuvel in Bruchem

In de gemeente Zaltbommel liggen enkele unieke hoogwatervluchtheuvels. Op woensdag 29 oktober was hierover een informatieavond in Bruchem met ongeveer twintig belangstellenden, die actief meedachten over de toekomst van de vluchtheuvels en specifiek over de Bruchemse vluchtheuvel. Zes personen hebben zich aangemeld om meer betrokken te worden. “Maar we willen graag meer betrokkenen”, aldus projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Bewoners die verhalen hebben, bijzonderheden weten of willen helpen bij het inrichten van de Bruchemse vluchtheuvel kunnen contact opnemen met SLG, tel. 026-3537444.

Wat zijn vluchtheuvels?

In de Bommelerwaard hebben mensen jarenlang grond opgeworpen om droge voeten te kunnen houden. Dit gebeurde zowel in lang verstreken tijden (woerden) als in een recenter verleden (vluchtheuvels). De vluchtheuvels bij Kerkwijk, Bruchem en Delwijnen dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw (1861). Ze zijn het resultaat van een prijsvraag gericht op een oplossing voor overstromingen. De vluchtheuvels vormden een toevluchtsoord voor mensen en vee tijdens zo’n overstroming. De vluchtheuvels hebben bijzondere cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische kwaliteiten. Op de informatieavond kwamen deze kwaliteiten aan bod.

Bijzonder erfgoed

“Het gaat hier om heel bijzonder erfgoed. De heuvels zijn kenmerkend voor het rivieren-gebied. In Zaltbommel vinden we ze in Kerkwijk, Bruchem en Delwijnen. Ze dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw”, aldus Martijn Grievink.
De Bruchemse vluchtheuvel is niet alleen heel bijzonder erfgoed maar het ligt ook in het hart van het dorp. De  heuvel is zichtbaar en bereikbaar vanaf de openbare weg. Samen met de kerk en de plas vormt het een waardevol cultuurhistorisch geheel. Ook de samenhang met relicten van water en woerden in de omgeving is waardevol. Andere kwaliteiten zijn de bomen en het ooievaarsnest op de heuvel. SLG en de gemeente Zaltbommel horen graag de verhalen van bewoners. Welke rol heeft de vluchtheuvel gespeeld in hun leven?

Onderwijs

De Bron 3Hoe maken we de hoogwatervluchtheuvel meer beleefbaar en zichtbaar? Hoe versterken en behouden we deze kwaliteiten? Hoe kan de heuvel een  impuls geven aan de leefomgeving? Op de informatieavond spraken bewoners hun wensen en ideeën hierover uit. Ook het onderwijs wordt betrokken. Zo had groep 8 van basisschool De Bron in Bruchem een les over dit onderwerp. Leerlingen moesten nadenken over bouwwerken om droge voeten te houden bij hoog water. Met wilgentenen en elastieken maakten ze schuilplaatsen voor  mensen, dieren en de school. “Er is geweldig gewerkt”, aldus beeldend kunstenaar Monique van Stokkum. “Best lastig was het om een stabiele toren te bouwen. Al proberend en overleggend kwam ieder groepje tot een eigen oplossing en kunstwerk.”

Inventariseren en uitvoeren

SLG gaat in het najaar verder met het inventariseren van de kwaliteiten van de vluchtheuvel in Bruchem. Ze benadert bewoners en peilt kwaliteiten en kansen. Ze ontwikkelt met hen ideeën voor uitvoering, die deze winter en volgend voorjaar plaatsvindt. Ook organiseert SLG een excursie en activiteitenmiddag. Wilt u betrokken blijven bij de plannen voor de vluchtheuvel in Bruchem of meedoen bij de uitvoering?  Neem dan contact op met Martijn Grievink van SLG, tel. 026-3537444.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Maasdriel in het Groen

Bewoners welkom op digitale informatieavond Klompenpad Harfsen

Geert Bouwman en Geert Tijssen, vrijwilligers van de werkgroep Ommetje Steenoven en Hofstedepad

Het Steenoven- en Hofstedepad: een nieuwe wandelroute in Angeren en Huissen

hoogstamfruit

Lienden, Lingemeer en Ommeren in het Groen

Winssense vrijwilligers schenken een echte ‘Haneman’

Doe mee aan Huissen Angeren in ’t groen

Vluchtelingen steken handen uit de mouwen op de hei in Wageningen

gemeente Voorst

Landschapsimpuls Klarenbeek en Beekbergse Beek