Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Bewoners uit het buitengebied van Neder-Betuwe hebben afgelopen vrijdag inheemse bomen en struiken geplant. Zij doen mee aan een beplantingsactie van de gemeente Neder-Betuwe om het landschap te herstellen en de biodiversiteit te vergroten. Wethouder Stefan van Someren heeft samen met deelnemer Leonoor Cherry uit Dodewaard de eerste boom geplant. In samenwerking met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kregen deelnemers op vrijdag 11 maart hun plantsoen geleverd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Hiermee maken ze het landschap en hun erf aantrekkelijker, ook voor wilde bijen, vogels en andere dieren.

Fruitbomen planten voor biodiversiteit

In totaal hebben zeven deelnemers streekeigen struiken, fruitbomen, solitaire bomen geplant, die goed zijn voor wilde bijen. Ze bloeien lang en bieden bijen een langere periode voedsel. Ook zaaiden ze kruidenmengsel voor vlinders en bijen en hingen nestkasten op voor vogels en vlinders. Alle deelnemers hebben een biodiversiteitsplan ontvangen van adviseur Femke van SLG om hun erf aantrekkelijker te maken voor vogels, vlinders en andere insecten. Gemeente Neder-Betuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) helpen inwoners om hun erf te beplanten met karakteristieke hoogstamfruitbomen en hagen zodat het landschap wordt versterkt en allerlei insecten en dieren ervan profiteren.

Leonoor Cherry heeft struiken, fruitbomen, een beuk en een winterlinde geplant. Ze vertelt waarom zij meedoet: “We vinden het een geweldig initiatief. We zijn heel gelukkig met een prachtige tuin in een mooie omgeving en maken sinds we hier wonen de tuin nog aantrekkelijker voor insecten en vogels. Maar wat hulp hierbij was zeker welkom! Van adviseur Femke hebben we suggesties gekregen waarmee we aan de slag zijn gegaan. Zo zijn we aan de slag gegaan met een bijenhotel en een takkenril. Met het beplantingsplan van Femke hebben we hagen hersteld, heggen met inheemse soorten aangelegd en nieuwe bomen geplant. Warme aanbeveling aan anderen om mee te doen.”

Aanmelden kan nog

Wilt u ook hoogstamfruitbomen planten en advies ontvangen? Aanmelden voor deze mooie actie kan nog steeds. Bewoners uit het buitengebied ontvangen een biodiversiteitsplan en kunnen beplanting en zaaigoed voor inheemse bijenbloemen met aantrekkelijke korting aanschaffen.
Voor informatie en aanmelding: www.landschapsbeheergelderland.nl/actie-nederbetuwe

Dit project wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en gemeente Neder-Betuwe en sluit aan op de doelstelling van Bij Bewust Betuwe (zie http://bijbewustbetuwe.nl).

 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen