Deelnemers Winssen in het Groen

Het is koud en nat op de uitdeeldag van ‘Winssen in het Groen’. Warme glühwein gaat rond. Wethouder Piet de Klein heeft net een tamme kastanje geplant op het erf van de familie van Beijnum. Bewoners uit het buitengebied van Winssen laden hun aanhangwagens met bomen, struiken en boompalen.

Ideeën verzamelen

Vorig jaar startte een actieve groep bewoners uit Winssen het project Levend Landschap. Tijdens bewonersavonden verzamelden zij ideeën om hun dorp en het omringende landschap groener en mooier te maken. Eén van de ideeën was de aanplant van meer streekeigen beplanting in het landschap. Afgelopen zomer startten we het beplantingsproject ‘Winssen in het Groen’. Op deze novemberdag ontvangen deelnemers hun struiken, knot-, laan en hoogstamfruitbomen.

Gespiegeld met de buren

Een graafmachine maakt plantgaten voor de fruitbomen op het weiland van bewoners Pien en Bas. Ze wilden bij hun nieuwe huis een boomgaard. Op het Groenspreekuur kregen ze advies over soorten, de plantafstand en over zichtlijnen. “Ons beplantingsplan is gespiegeld met de buren, zodat het een geheel vormt”. Pien en Bas planten op de erfscheiding met de buren een haag van meidoorn en sleedoorn aan. Buurman Harm plant aan de andere kant een Varikse Zwarte, een kersenboom: “We hebben al een boomgaard met peren en appels. Nu planten we kersen en pruimenbomen. Het is leuk om het samen met de buren aan te pakken”.

Doet u  mee?

Kijk hier voor onze actuele beplantingsacties! 

Bent u enthousiast geworden en wilt u met uw dorp een Dorpen in het Groen project opstarten? Neemt u dan contact met ons op en dan bespreken we gezamenlijk de mogelijkheden.

Kijk ook eens op: