Deelnemers Bomen voor Koeien planten schaduwbosjes voor hun vee

Op vrijdag 15 maart planten deelnemers aan ‘Bomen voor Koeien’ schaduwbosjes voor hun vee in Gelderland. Dan vindt de uitdeeldag plaats van het project Bomen voor Koeien. Acht deelnemers ontvangen 2300 struiken en 13 bomen, die ze planten om hun koeien, schapen of ander vee schaduw te geven tijdens warme zomerdagen. De uitdeeldag vindt plaats van 9.30 tot 10.30 uur bij het kantoor van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), Rosendael 2a in Rozendaal.

In de warme zomer van 2018 was er een herstart van de actie ‘Bomen voor Koeien’: een diervriendelijk landschap, met schaduw voor koeien. Door de klimaatverandering zullen vaker droge en hete periodes komen. De koeien op de warme, kale weilanden afgelopen zomer waren aanleiding voor stichting wAarde om de campagne uit 2000 weer te openen.

Schaduwbosje

SLG zorgt voor de aanplant van ‘Bomen voor Koeien’ in Gelderland. Deelnemers dient minimaal 500 m2 ruimte te hebben voor een schaduwbosje en zij ontvangen dan gratis beplanting. Tien locaties konden hieraan meedoen onder bepaalde voorwaarden:
• De locatie van de beplanting is een plek waar vee (koeien, paarden, schapen, varkens of kippen) rondloopt.
• De aanplant levert schaduw maar is ook landschappelijk verantwoord.
• De grondeigenaar tekent een verklaring om plantgoed minstens 5 jaar te verzorgen.
De bomen en struiken zijn van inheemse herkomst en passen in het landschap.
De beplanting bestaat uit struik- en boomvormers. Ze leveren schaduw aan koeien, paarden, schapen, varkens of kippen. Maar ook vogels, wilde bijen en andere insecten profiteren ervan en vinden voedsel of schuilgelegenheid.

Bomen voor Koeien is een campagne van Vroege Vogels, LandschappenNL en Stichting wAarde.

In het najaar start een vervolgactie op Bomen voor Koeien door Stichting Landschapsbeheer Gelderland zodat meer mensen mee kunnen doen en meer vee een schaduwplek krijgt tijdens warme dagen. Houd onze website in de gaten.

Ook interessant

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

Doe mee met Buitengebied Bennekom in het Groen

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Doe ook mee met beplantingsproject Maasdriel in het Groen

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!