Deelnemers Bomen voor Koeien planten schaduwbosjes voor hun vee

Op vrijdag 13 maart planten deelnemers aan ‘Bomen voor Koeien’ schaduwbosjes voor hun vee in Gelderland. Dan vindt de uitdeeldag plaats van de campagne ‘Bomen voor Koeien’. Vijftien deelnemers ontvangen 3165 struiken en 45 bomen, die ze planten om hun koeien, schapen of ander vee schaduw te geven tijdens warme zomerdagen. De uitdeeldag vindt plaats van 14.00 tot 15.30 uur bij het kantoor van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), Rosendael 2a in Rozendaal.

Ook vorig jaar was er weer de campagne ‘Bomen voor Koeien’: een diervriendelijk landschap, met schaduw voor koeien. Door de klimaatverandering zullen vaker droge en hete periodes komen. De koeien op de warme, kale weilanden zijn aanleiding voor stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL om de campagne te herhalen.

Schaduwbos

SLG zorgt voor de aanplant van ‘Bomen voor Koeien’ in Gelderland. Vijftien deelnemers met minimaal 500 m2 ruimte ontvangen op 13 maart gratis beplanting voor een schaduwbos. Een schaduwbosje bestaat uit 200 stuks bosplantsoen (60-80 cm hoog) en 3 laanbomen (10-12 cm stamomtrek) en is 500 of 600 m2 groot. Dit bosje kan als geriefhoutbosje, als houtsingel of als struweelhaag met overstaanders worden aangeplant. De bomen en struiken zijn van inheemse herkomst en passen in het landschap. De beplanting bestaat uit struik- en boomvormers. Ze leveren schaduw aan koeien, paarden, schapen, varkens of kippen. Maar ook vogels, wilde bijen en andere insecten profiteren ervan en vinden voedsel of schuilgelegenheid. De deelnemende grondeigenaar tekent tevens een verklaring om het plantgoed minstens 5 jaar te verzorgen.

Ook interessant

Actie Vogelbosjes: ook in regio Achterhoek en Rivierengebied

Doe mee met Megchelen in het Groen

Doe mee met Breedenbroek – Voorst in het Groen

Inwoners Heumen plantten bomen en struiken voor landschap en biodiversiteit

Bewoners uit gemeente West Maas en Waal versterken biodiversiteit op hun terrein

Inwoners Heumen plantten bomen en struiken voor landschap en biodiversiteit

Bewoners en vakantieparken zetten Putten in het groen met streekeigen beplanting

Bewoners uit gemeente Zaltbommel versterken biodiversiteit op hun terrein