Cursussen voor vrijwilligers 2021

AFGELAST Verantwoord werken op hoogte

Op deze praktijkmiddag komen alle aspecten van het gebruik van een ladder naar voren. Hoe zet je een ladder stevig neer? Hoe plaats je deze in de boom? Welke ladder gebruik je waarvoor? Waar moet je op letten qua veiligheid?

Vrijdag 3 december 2021, 13.00-16.00u
Locatie: kantoor SLG in Rozendaal

Advies op maat

Naast het uitgebreide cursusprogramma, bieden wij vrijwilligersgroepen ook nog de mogelijkheid tot advies op maat. Heb je een vraag of wil je dat we een keer meedenken? Laat het ons weten, misschien is de vraag telefonisch of per mail op te lossen. Bijvoorbeeld een vraag over het werven en binden van nieuwe vrijwilligers, contact met de gemeente of advies over gezond & veilig werken. Misschien is het nodig dat één van onze adviseurs op locatie langskomt voor een korte instructie of de aanpak van een gebied.

In uw gemeente

Naast advies aan vrijwilligersgroepen, organiseren we projectmatig ook vaak cursussen. Denk aan het oprichten van een nieuwe hoogstambrigade, een patrijzenwerkgroep, een zwerfafvalbrigade of een vrijwilligersgroep op een boerderij.

De cursussen die wij organiseren zijn bedoeld voor inwoners van Gelderland. Onze collega landschapsbeheerorganisaties bieden ook regelmatig cursussen aan in de andere provincies.

AFGEROND Webinars: Duik in het landschap van jouw regio

Het cultuurhistorisch landschap vormt een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving en geeft het kleur en identiteit. Ieder gebied heeft zijn eigen intrigerende ‘levensverhaal’. Per regio (Achterhoek, Veluwe/IJsselvallei en Rivierengebied) is er een apart webinar.

AFGEROND Webinar: Wielen, kolken en waaien. De bijzondere sporen van oud watergeweld

Ooit waren het plekken van apocalyptisch geweld, bulderde het water hier landinwaarts, werden hele streken een prooi van de golven, vluchtten mensen naar de daken van hun huizen. Maar nu zijn het paradijselijke oorden, soms verrassend rijk aan natuur.

AFGEROND Webinar: Draag bij aan verhoging biodiversiteit

Ken je de 3 vuistregels voor ecologisch beheer? Niet overal hetzelfde beheer (1) niet alles tegelijk doen (2) en vooral niet te netjes (3). In deze webinar heeft onze adviseur Eward Timmerman praktische tips gegeven over hoe je dat aan kan pakken.

AFGEROND Cursus Veldhulpverlening (basis)

Voor groepen die niet met gemotoriseerd materiaal werken. Deze cursus draagt bij aan het veilig werken in het veld. Na afloop van deze cursus ben je voorbereid om in geval van een onverwachte situatie of ongeval te kunnen handelen, ben je je bewust van alle aspecten en risico’s van de situatie en in staat om eerste hulp te verrichten in afwachting van (deskundige) hulp.

 

AFGEROND Inspiratieochtend Heemtuin Malden

Wat 40 jaar geleden nog een braakliggend stuk land was, is door de inzet van honderden vrijwilligers een prachtig stukje natuur geworden met verschillende biotopen en veel soorten van de rode lijst. Op deze ochtend brengen we een bezoek aan dit bijzondere gebied.

 

AFGEROND Inspiratieochtend Natuurtuin Harmanahof (Loenen)

In Harmanahof zijn verschillende biotopen te vinden zoals een poel, moerasje, insectenflat, zandhoop, schrale plekken, fruitbomen en graanakkertjes. We krijgen een rondleiding door de tuin en bespreken verschillende onderwerpen met betrekking tot beheer, biodiversiteit en participatie.

AFGELAST Inspiratieochtend Heemtuin Presikhaaf (Arnhem)

Als je Heemtuin Presikhaaf binnenloopt, loop je terug in de tijd. Het ouderwetse boerenland van ruim een eeuw geleden. De verrassende diversiteit van de combinatie oude cultuur en rijke natuur, en dat op ongeveer twee hectare midden in de stad Arnhem.

AFGEROND Cursus bosmaaien

Deze training is bedoeld voor diegenen die de basisvaardigheden van het werken met de bosmaaier willen leren. Deelnemers ontvangen een bewijs van deelname.

AFGEROND Webinar: Heggen en hagen. Het behouden en onderhouden waard! (online)

Hoe leg je een heg en bijbehorende bomen aan? Hoe beheer je deze vervolgens? In het bijzonder bespreken we de relatie van heggen en hagen met biodiversiteit. Daarnaast bespreken we doelen van heggen, zoals cultuurhistorie of hoe heggen en landbouw samen kunnen gaan. Tijdens (en na) het webinar is er ruimte voor allerhande vragen.

AFGEROND Cursus maaien met de zeis

In 1 dagdeel leer je de basisbeginselen van het maaien met de graszeis: een juiste lichaamshouding, de techniek van het maaien, het afstellen van de zeis en een veilig gebruik. Ook wordt er stilgestaan bij het scherp maken van de zeis, het zogenoemde haren.

Vrijdag 24 september, 13.00-16.00u
Locatie: kantoor SLG, Rozendaal

 

AFGEROND Cursus 1 motorkettingzagen

Na het volgen van deze cursus kun je veilig met een motorkettingzaag werken. Je leert diverse afkorttechnieken en het vellen van (eenvoudige) bomen en struiken tot ongeveer 30 cm dikte. De cursus duurt 3,5 dagen.

Cursusdagen:
Donderdag 30 september 2021, 8.30-16.00u
Vrijdag 1 oktober 2021, 8.30-16.00u
Donderdag 7 oktober 2021, 8.30-16.00u
Vrijdag 8 oktober 2021  (Examendag)
Locatie: Cursus Centrum Groen, Ede

AFGEROND Alle ins en outs over gereedschapsonderhoud

Welk gereedschap is te leen bij SLG, welke gereedschap kan je het beste voor welke activiteit (knotten, hoogstamfruit snoeien, houtsingel zagen, etc.) gebruiken? Hoe onderhoud je het gereedschap in het veld? Bij deelname krijg je een onderhoudsset in bruikleen om het geleende gereedschap zelf te kunnen onderhouden.

 

AFGEROND Hoe werk je veilig en gezond, het hele jaar rond (online)

De training Gezond & veilig werken bestaat uit drie verschillende modules. Het is mogelijk je voor de hele training (alle modules) aan te melden, maar ook om je voor afzonderlijke modules aan te melden.

Module 1 Voorbereiden van de werkdagen:
Afgerond
Module 2 Effectieve instructie:
Afgerond
Module 3 Toezicht houden en PBM’s:
Afgerond

AFGELAST We gaan de bodem in!

Hoe ziet een gezonde bodem er uit? Wat kunnen wij als landschapsbeheerder doen om hier een handje bij te helpen? Hoe verschilt dit per landschapselement? De belangrijke rol van humus komt aan bod evenals de twee basisvormen, zoals we die in het veld tegen komen. Deze cursus bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel.

AFGEROND Cursus Veldhulpverlening
(basis+aanvullend)

Deze uitgebreide cursus is voor groepen die met gemotoriseerd materiaal werken. Deze cursus draagt bij aan het veilig werken in het veld. Na afloop van deze cursus ben je voorbereid om in geval van een onverwachte situatie of ongeval te kunnen handelen, ben je je bewust van alle aspecten en risico’s van de situatie en in staat om eerste hulp te verrichten in afwachting van (deskundige) hulp.

 

AFGEROND Als je alles wilt leren over het snoeien van o.a. appels en peren

In deze cursus worden nieuwe vrijwilligers van hoogstambrigades of landschapsbeheerwerkgroepen de basis bijgebracht van het snoeien van fruitbomen.

Theorie, online bijeenkomst:
Dinsdag 9 november 2021, 19.30-21.00u
Praktijk, locatie kasteel Doorwerth:
Woensdag 17 november 2021, 13.00-16.00u

AFGEROND Niet zeker of je alles nog weet? Doe de opfriscursus hoogstamfruit en je bent weer “up to date”!

Deze cursus is voor leden van hoogstambrigades die meer dan 3 jaar geleden al een keer de basiscursus gevolgd hebben en graag hun kennis willen opfrissen.

Theorie, online bijeenkomst:
Dinsdag 16 november 2021, 19.30-21.00u
Praktijk, locatie kasteel Doorwerth:
Woensdag 24 november 2021, 13.00-16.00u

AFGEROND Cursus 2 motorkettingzagen

Na het volgen van deze cursus kun je veilig met een motorkettingzaag werken. Je leert diverse afkorttechnieken en het vellen van (eenvoudige) bomen en struiken tot ongeveer 30 cm dikte. De cursus duurt 3,5 dagen.

Cursusdagen:
Donderdag 25 november 2021, 8.30-16.00u
Vrijdag 26 november 2021, 8.30-16.00u
Donderdag 2 december 2021, 8.30-16.00u
Vrijdag 3 december 2021  (Examendag)
Locatie: Cursus Centrum Groen, Ede

Kijk ook eens op: