Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder op de akkers. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om patrijzen te helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van kruidenrijke akkerranden. Zo bieden grondeigenaren deze vogels broedgelegenheid, dekking en voedsel. Nu is de vraag, hoe patrijzen daarvan profiteren. Daarom gaan we dit voorjaar de patrijs in het veld monitoren ofwel tellen. Jouw hulp is nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert samen met Sovon op donderdag 3 februari een online cursus voor vrijwilligers om te leren patrijzen te tellen. Doe mee en word een patrijzenteller!

Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Online cursus patrijzen tellen

Foto: Nico Haanappel

Tijdens deze cursus leer je gestructureerd tellen en de patrijzenstand vastleggen. Met de resultaten kunnen we de patrijs nog beter beschermen.

De cursus bestaat normaal gesproken uit een theorieavond en een praktijkochtend in het veld. Vanwege de coronamaatregelen wordt de theorieavond via Zoom gehouden. Indien mogelijk wordt er vanuit SLG/Sovon alsnog een praktijkochtend in het veld georganiseerd, zo niet dan word je door een van de lokale tellers in het veld opgeleid.

De online theorieavond vindt plaats op donderdag 3 februari 2022 van 20.00 tot 21.30 uur. Cursusleider is Frank Majoor van Sovon en Rosina Verweij van SLG.

Na 3 februari krijg je informatie over het vervolg.

Kan iedereen meedoen?

Ja! Wat we van je vragen is deelname aan de theorie-avond en de praktijkochtend. Daarna doe je drie telrondes in het voorjaar. In het najaar ben je aanwezig bij de evaluatie-avond, waarbij we de resultaten presenteren. Je word ingedeeld in een gebied waar maatregelen voor de patrijs worden genomen en nog geen tellers actief zijn, waarbij rekening wordt gehouden met je woonplaats.

Wat krijgt je ervoor? Je helpt de patrijs beschermen door ze te tellen. Je krijgt inzicht in de resultaten en wordt betrokken bij het agrarisch natuurbeheer. Je vogelkennis wordt bijgespijkerd. Je wordt gefaciliteerd met hulpmiddelen zoals speakers. Het zorgt voor plezier, door samen met anderen tellingen te doen. En natuurlijk is het gezond. Je loopt of fietst lekker buiten in het veld.

Online cursus patrijzen tellen

Met dit formulier geeft u aan geïnteresseerd te zijn in de online cursus patrijzen tellen.

"*" geeft vereiste velden aan

Adres*
Wilt u Landschapsnieuws (onze digitale nieuwsbrief die we 4x per jaar versturen) ontvangen?
Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.

 

Ook interessant

Word ook een weidevogelbeschermer en meld je aan voor de online cursus

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

Actie Vogelbosjes: ook in regio Achterhoek en Rivierengebied

Inwoners Heumen plantten bomen en struiken voor landschap en biodiversiteit