Cursus hoogstamfruit van start in Brummen

De Reinette van Pomona, Schoone van Boskoop en Franse Bellefleur zijn oude appelrassen in hoogstamboomgaarden. Het snoeien van deze bomen wordt soms vergeleken met kunst, want het blijkt niet zo eenvoudig. Daarom organiseren Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de gemeente Brummen een cursus hoogstamfruit om de hoogstamboomgaarden in de gemeente Brummen te behouden. Belangstellenden die zich hiervoor willen inzetten, kunnen deze vierdaagse cursus kostenloos volgen. De eerste cursusavond met als onderwerp vormsnoei vindt plaats op woensdagavond 21 februari in Brummen. De avond start om 20.00 u, inloop is om 19.45 uur met een kopje koffie en thee. Heeft u belangstelling voor de cursus hoogstamfruit? Dan kunt u zich aanmelden voor 19 februari via info@landschapsbeheergelderland.nl of via onderstaand aanmeldformulier. De cursus gaat door bij minimaal acht deelnemers.

Cursus behoud Hoogstamfruit

De hoogstamboomgaard is niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen, maar zij biedt ook veel ruimte voor dieren en planten. Op de eerste cursusavond zal hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uitleggen wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder maakt en waarom het belangrijk is deze te behouden. Verder komt de vormsnoei aan bod. Tijdens de vierdaagse cursus leren de deelnemers o.a. over snoeien in de zomer en in de winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en over aanplant van jonge fruitbomen. Deze cursus is alleen bedoeld voor deelnemers die daarna ook als vrijwilliger in de gemeente Brummen aan de slag gaan. Na het volgen van de cursus kunnen de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen, door zich enkele zaterdagen per jaar in te zetten als vrijwilliger voor het behoud en beheer van hoogstamfruit.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de gemeente Brummen.

Aanmeldingsformulier cursus hoogstamfruit Brummen

De invulvelden met * zijn verplicht.
    Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

foto: Henk van den Burg

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld