Cursus hoogstamfruit van start in Appeltern

Wegens grote belangstelling is aanmelden helaas niet meer mogelijk. 

De Reinette van Pomona, Schoone van Boskoop en Franse Bellefleur zijn oude appelrassen in hoogstamboomgaarden. Het snoeien van deze bomen wordt soms vergeleken met kunst, want het blijkt niet zo eenvoudig. Daarom organiseren Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de gemeente West Maas en Waal een cursus hoogstamfruit om de hoogstamboomgaarden in en rond Appeltern te behouden. Belangstellenden die zich hiervoor willen inzetten, kunnen deze vijfdaagse cursus gratis volgen. De eerste cursusavond met als onderwerp enten en oculeren vindt plaats op woensdagavond 25 september in Vereniging De Schuur, Kerkstraat 25 in Appeltern. De avond start om 20.00 uur. Inloop is om 19.45 uur met een kopje koffie en thee.

Cursus behoud Hoogstamfruit

De hoogstamboomgaard is niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen, maar zij biedt ook veel ruimte voor dieren en planten. Op de eerste cursusavond zal hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uitleggen wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder maakt en waarom het belangrijk is deze te behouden. Tijdens de vijfdaagse cursus leren de deelnemers o.a. snoeien in de zomer en in de winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en over aanplant en snoei van jonge fruitbomen. Deze cursus is alleen bedoeld voor deelnemers die daarna ook als vrijwilliger in met andere vrijwilligers in en rond Appeltern aan de slag gaan. Na het volgen van de cursus kunnen de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen, door zich enkele zaterdagen per jaar in te zetten als vrijwilliger voor het behoud en beheer van hoogstamfruit.

Programma

Het cursusprogramma ziet er als volgt uit:
• woensdag 25 september: Theorieavond over enten en oculeren
• woensdag 6 november: Theorieavond over regulier onderhoud
• vrijdag 8 november: Praktijkochtend over regulier onderhoud
• dinsdag 10 december: Theorieavond over aanplant en snoei van jonge fruitbomen
• vrijdag 13 december: Praktijkochtend over aanplant en snoei van jonge fruitbomen

De theorieavonden worden gehouden in Vereniging De Schuur, Kerkstraat 25 in Appeltern. De avonden starten om 20.00 uur. De praktijkochtenden worden gehouden in een hoogstamboomgaard in of nabij Appeltern en starten vanaf 9.00 uur.

Wegens grote belangstelling is aanmelden helaas niet meer mogelijk. 

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk