Coördinatorenbijeenkomst 2022

De humusdag voor onderlinge ontmoeting en kennisdeling.

Deze coördinatorenbijeenkomst is voor landschapsbeheergroepen, landgoed- en buitenplaatswerkgroepen, hoogstambrigades, biodiversiteitsgroepen en archeologiewachten.
Naast de coördinator van de groep is ook een tweede werkgroeplid welkom.

Wij verheugen ons erop iedereen weer een keer live te ontmoeten!

Datum: 23 april
Tijd: 9.30 uur
Locatie: De Pakschuur bij Landerij de Park, De Park 12, 6661 NW Elst

Meld je aan via dit formulier.

Het ochtendprogramma

Kennissessie Het bodemvoedselweb, door Stichting In Goede Aarde

Het bodemvoedselweb is een ondergronds ecosysteem dat grotendeels onzichtbaar is voor het blote oog. Ontelbare micro-organismen werken hier innig samen, waarbij elk organisme zijn essentiële en unieke rol vervult. Een compleet bodemvoedselweb vertegenwoordigt alle elementen van een gezonde en productieve bodem: vruchtbaarheid, goede structuur, infiltratiecapaciteit, waterberging, koolstofopslag, onderdrukking van ziektes en plagen.
Het bodemvoedselweb wordt beschadigd door overmatig gebruik van (kunst)meststoffen, grondbewerking en gif. Gangbare landbouw heeft daarom desastreuze gevolgen voor het bodemvoedselweb.

Let op: De bijeenkomst vindt plaats in de Pakschuur bij de Landerij. De Pakschuur is niet verwarmd. Wij verwachten dat het op 23 april mee valt met de kou, maar afhankelijk van het weer, raden wij iedereen aan om warm aangekleed te zijn.

Het middagprogramma

(optioneel, maar zeker aan te raden!)

Excursie 1: Santackergaard

Looptijd naar de locatie: 15 minuten
Aantal personen dat mee kan: 15 personen

De Santackergaard is een bloemen- , bijen- en voedselbos in Park Lingezegen. Bij de Santackergaard werken we met de natuur mee en we kunnen er bloemen, fruit en kruiden uit oogsten. Zodoende is het een plek waar planten, dieren en mensen zich thuis voelen. Zowel de natuurlijke omgeving voor wilde bijen vinden wij belangrijk, als het scheppen van een sociale omgeving voor samenkomst. Een plek waar je kan uitrusten, genieten van de vogels, contact kan maken met de grond en zelf mee kan helpen met zaaien, poten en oogsten. De Santackergaard is kleinschalig, maar heeft op deze kleine oppervlakte veel verschillende landschapselementen. Zo staan er knotwilgen, fruitbomen, een rozenhaag en gemengde haag en is er een wadi. Een bezoekje waard!

Excursie 2: De Parkse Gaard

Looptijd naar de locatie: 5 minuten
Aantal personen dat mee kan: 15 personen

– Aangelegd: in voorjaar 2016 met het grootste deel v.d. beplanting
– Grootte: 1,5ha
– Vorm: langwerpig; de vorm van een boemerang
– Omzoomd: door een haag
– Aanwezig: een poel

Met dit voedselbos ontwikkelen we een stabiel ecosysteem, gebaseerd op kenmerken van een natuurlijk bos(rand)systeem. We willen met dit project tegelijk laten zien hoe in een natuurlijk systeem met een grote biodiversiteit, zonder verstoring van natuurlijke processen, gezond voedsel verkregen kan worden. Hierbij maken we geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Belangrijk hierbij is de ontwikkeling van een gezonde bodem, die we niet bewerken, en het versterken van de biodiversiteit. Bij deze vorm van landbouw versterken we de natuur en verminderen de gevolgen van klimaatverandering. We vertellen hoe we dat doen en voor welke uitdagingen wij staan.

Workshop: Gereedschap Onderhouden

Looptijd naar de locatie: 0 minuten
Aantal personen dat mee kan: 15 personen

Goed gereedschap is het halve werk. Het is daarom belangrijk dat je je gereedschap onderhoud, zodat het schoon en scherp blijft en je er prettig en veilig mee kunt werken. De depotbeheerder van SLG, Ruud Borkes geeft samen met een vrijwilliger van het gereedschapsdepot een mini workshop gereedschapsonderhoud. Ze geven tips en trucs voor het dagelijkse gereedschapsonderhoud.