Rossel Collectie Boomgaarden; help mee oude rassen in stand te houden

hoogstamfruit

Oude fruitrassen: vergeten, maar teruggevonden en beschikbaar voor fruitliefhebbers
U kunt nu ook een Rossel Collectie Boomgaard aanplanten. Dat is een boomgaard met hele oude rassen die zeer zeldzaam zijn geworden. Een collectieboomgaard bestaat uit hoogstamfruitbomen waarvan de bomen een stam hebben van ca. 1.80 meter met daarboven de kroon. Samen met hoogstamfruitspecialist Hennie Rossel wil SLG deze rassen behouden voor de toekomst. Doet u mee? Bekijk de speciale voorjaarsactie.

Instandhouding van ons levend cultureel erfgoed
Veel appel- en perenrassen waarvan men tot voor kort dacht dat ze niet meer bestonden, zijn de afgelopen twee decennia toch nog door ons teruggevonden, met name in Gelderland, c.q. Oost-Nederland. Samen met enkele Achterhoekse boomkwekers hebben wij die de afgelopen jaren weer beschikbaar kunnen maken voor geïnteresseerde en gemotiveerde hobbyfruittelers, met name ook in Gelderland, c.q. Oost-Nederland.

Levend Erfgoed
De geschiedenis van fruitrassen gaat terug tot de tijd van de Grieken. De Romeinen namen hun kennis over en verspreidden die over Europa. Het is bekend dat er altijd al vele (verschillende) rassen waren, en mogelijk zijn de rassen van nu zelfs nog te herleiden tot die tijd. Pas in de 17e eeuw beschreef Johann Hermann Knoop de rassen uitgebreid in zijn boekwerk ‘Pomologie of Kennisse der Vrugten en bezonder van de Appels en Peeren’. Met dit unieke werk in de hand konden appels en peren eindelijk gedetermineerd worden. Iedere streek kende eigen rassen, vaak geënt door kloosterlingen en later door (fruit)boeren.

Oude rassen zijn waardevol
Veel oude rassen zijn inmiddels verdwenen en dat is zonde, want het gaat hier niet alleen om levend erfgoed. Oude rassen zijn vaak erg sterk. Door een grote collectie aan te leggen met veel verschillende rassen, verzamel je veel erfelijke eigenschappen (genen). De oude rassen van toen kunnen van groot belang zijn voor het behoud van de gewassen van de toekomst. Nieuwe rassen kunnen via de oude eigenschappen resistent worden gemaakt tegen ziekten en plagen.

Wat is een Rossel Collectie Boomgaard?
Een Rossel Collectie Boomgaard bestaat uit ongeveer 10-15 bomen van de meest zeldzame, verloren gewaande fruitrassen, zoals Gamerse Zure (appel), Honingzoet (appel), Dirkjespeer of Winterbergamot (peer). Deze rassen zijn door amateurs en liefhebbers na veel speurwerk herontdekt in enkele oude vooroorlogse boomgaarden.

jonge pruimenOnderzoek
De toekomstige collectiehouder, u dus, wordt gevraagd om bij de aanplant een plattegrond van de boomgaard te maken waarop de precieze plek van de individuele bomen is aangeven. Iedere collectie gaat namelijk deel uitmaken van een inmiddels al uitgebreide, goed gedocumenteerde totaal-collectie. Deze zal in de toekomst mogelijk onderdeel gaan uitmaken van een wetenschappelijk onderzoekprogramma onder de paraplu van het Nederlands Fruit Netwerk. Een en ander in samenwerking met het Centrum voor Genetische Bronnen te Wageningen en de Stichting De Oerakker. Belangrijkste oogmerk van dit project is om de betreffende rassen voor het nageslacht te behouden en zo goed mogelijk te karakteriseren. Inmiddels zullen de te leveren bomen, met name wat juiste naam en nuttige eigenschappen van de betreffende rassen betreft, ook nu al onderwerp van studie gaan vormen. Wij hopen dat de collectiehouder hieraan een belangrijke bijdrage zal leveren.
Zie deze website voor nadere informatie omtrent de beschikbare rassen: www.vergetenfruitrassen.nl.

Meer informatie over Rossel Collectie Boomgaard

Bekijk hier de folder over de Rossel Collectie Boomgaard
Bekijk hier de webinar over de fruitcollectie van Hennie Rossel

Rossel Collectie nu verkrijgbaar
Bij deze kweker kunt u de Rossel Collectie kopen:  https://agjansenmanenschijn.nl/ 
Bekijk hier de flyer over de Rossel_Collectierassen.

Project Ark voor Hoogstamfruit

De Rossel Collectie Boomgaard en Rossel Collectie zijn onderdeel van het project Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles werken met het project Ark voor Hoogstamfruit samen aan het behoud van al het werk van Hennie Rossel zodat deze unieke collectie behouden blijft voor de Achterhoek.

Nieuwsberichten
Achterhoek wordt Ark voor hoogstamfruit – Stichting Landschapsbeheer Gelderland
Webinar over unieke Achterhoekse fruitcollectie van Hennie Rossel – Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Nieuwsmail juni 2019
Bekijk de pdf.

Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa, de Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.

Ook interessant

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Campagne Bomen voor Koeien 2022

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

aanplant

Inwoners Terbroek planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied