Ceciel van den Berg uit Heteren is Landschapsknokker 2015

Landschapsknokker 2015

Maar liefst 200 vrijwilligers kwamen afgelopen zaterdag uit alle hoeken van Gelderland naar Hedel voor de jaarlijkse Gelderse Werkdag van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Zowel burgemeester Van Kooten van Maasdriel als burgemeester Van den Bosch van Zaltbommel heetten de vrijwilligers welkom. Ieder jaar reikt SLG de ‘Landschapsknokker’ uit aan de groenste vrijwilliger die zich zeer verdienstelijk heeft ingezet voor het beheer en behoud van het landschap in Gelderland. Tijdens de Gelderse Werkdag op 7 maart in Hedel is Ceciel van den Berg van Stichting Knotwilg en Natuurontwikkeling Uiterwaarden Heteren-Randwijk uitgeroepen tot Landschapsknokker 2015 en ontving ze het ‘landschapsknokkertje’ (bronzen beeldje) en een geldbedrag van € 500,-.

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het beheer en behoud van het landschap.Vele groepen zijn actief met knotten, snoeien, planten en opruimen. De meeste vrijwilligersgroepen in Gelderland zijn bij ons aangesloten, die wij ondersteunen met kennis, kunde en gereedschap.

Opkomst Gelderse Werkdag: 200 vrijwilligers

De Gelderse Werkdag is er speciaal voor de vrijwilligers actief in het landschap, deze keer met de Vereniging Natuurwacht BommelerGelderse werkdag 2015 wilgen knottenwaard als gastheer. Het motto is aan de slag in het landschap en te gast bij een actieve vrijwilligersgroep. Vandaag hebben 200 vrijwilligers de Bommelerwaard een opknapbeurt gegeven. Ze hebben onder andere tientallen wilgen geknot aan het Kloosterwiel, de Drielsche Wetering en de Hedelse Bovenwaard. Daarnaast hebben ze fruitbomen gesnoeid bij Fort Voorne en rieten matten bij de eendenkooi gerepareerd. Ook maakten de vrijwilligers kennis met de bijzondere cultuurhistorie tijdens inspirerende excursies in Ammerzoden en Zaltbommel.

Burgemeester Van Kooten was positief verrast door de hoge opkomst. Het feit dat er zoveel vrijwilligers zijn gekomen maakte indruk. Samen met enkele vrijwilligers hielp hij mee riet vlechten bij de eendenkooi.

Ceciel van den Berg is groenste vrijwilliger van het jaar

Vast onderdeel van de jaarlijkse Gelderse Werkdag is de bekendmaking van de Landschapsknokker. Ceciel van den Berg ontving vanmiddag uit handen van José Blom, bestuurslid SLG, het bronzen beeldje en € 500,-. Dit bedrag is bedoeld om te besteden aan het vergelderse werkdag 2015sterken van het landschap. De jury: “Ceciel heeft het landschapsbeheer in het bloed zitten. In 1974 richtte ze een actiegroep op om de knotwilgen in de uiterwaarden langs de Nederrijn van de ondergang te redden. Ze is nog steeds de drijvende kracht, steun en toeverlaat voor de Stichting Knotwilg en Natuurontwikkeling Heteren-Randwijk. Ze is secretaris en penningmeester, organisator, sleper en opruimer, koffiezetter en heeft oor en oog voor de vrijwilligers. Ze komt vaak als eerste en gaat als laatste weg.”

Elmar Dekker uit Beusichem ontving de Aanmoedigingsprijs om door te gaan met vernieuwende landschapsinitiatieven in en om Beusichem. Hij is actief voor Beusichem Leeft en de Klompenpaden Engelroderpad en Kuilenburgerpad.

Ton van Balken, coördinator van de Vereniging Natuurwacht Bommelerwaard is verheugd over de dag: “Het is geweldig dat zoveel vrijwilligers uit de provincie hier naartoe zijn gekomen om de Bommelerwaard te zien. We zijn trots op het landschap en willen het delen. Mooi om te horen dat velen aangeven nog eens terug te willen komen”.

2015 is het Jaar van de Groene Vrijwilliger. Groene vrijwilligers en actieve burgers spelen een sleutelrol bij de instandhouding van een mooi en beleefbaar landschap en zijn hierdoor onmisbaar. In het Jaar van de Groene Vrijwilliger zetten we de 7.500 Gelderse vrijwilligers in de schijnwerpers.
Twitter: #2015jaarvandegroenevrijwilliger

Ook interessant

Geert Bouwman en Geert Tijssen, vrijwilligers van de werkgroep Ommetje Steenoven en Hofstedepad

Het Steenoven- en Hofstedepad: een nieuwe wandelroute in Angeren en Huissen

Onderhoudskoffer gereedschappen

AHN kaart handige tool voor boomgaard inventarisatie

Plantmateriaal bestellen voor vrijwilligers

hoogstamfruit

Lienden, Lingemeer en Ommeren in het Groen

Winssense vrijwilligers schenken een echte ‘Haneman’

Knotgroep Heerde

Nieuwe knotgroep Heerde aan het werk

Doe mee aan Huissen Angeren in ’t groen