Buitenplaatswerkgroep Brummen (Empe, Spaensweerd, de Wijde Landen)

Het organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen is een grote uitdaging. Via de oprichting van Landgoed- en Buitenplaatswerkgroepen hopen we een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap op landgoederen te ontwikkelen. Samen met landgoedeigenaren zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het landschapsonderhoud aanpakken.

In november 2014 is de buitenplaats werkgroep Brummen gestart met een achttal enthousiaste vrijwilligers. Landschapsbeheer Gelderland heeft ons voorzien van het benodigde gereedschap en een eigen aanhanger om alles in te vervoeren.

Hoe ziet een werkdag eruit?
De vrijwilligersgroep werkt afwisselend op drie buitenplaatsen, altijd onder leiding van een ervaren hovenier. Op dit moment bestaat de groep uit zes vrijwilligers. Als de weersomstandigheden het toelaten, zijn wij elke vrijdag aan het werk in de tuin van Huis Empe, buitenplaats Spaensweerd of buitenplaats de Wijde Landen. Onze werkdag begint om 09.00 uur met een kop koffie of thee waarbij de werkzaamheden van die dag besproken worden. Dat varieert van graskanten steken en onkruid uit borders en grindpaden verwijderen tot snoeien van heesters en (fruit)bomen en bladruimen. We pakken daarna het benodigde gereedschap uit de aanhanger en gaan aan de slag. Na een ochtend gewerkt te hebben, is het om ca. 12.00 uur tijd om de meegebrachte lunch te eten en voor de liefhebbers is er een door de buitenplaats verzorgde heerlijke kom soep. Hierna maken we de werkzaamheden van de ochtend af of we beginnen met een andere klus. Om ca. 15.00 uur sluiten we de dag af met een kop thee.

Wat is de sfeer?
Het samen buiten aan het werk zijn op een prachtige plek werkt heel verbindend. De werkgroep is inmiddels ook een clubje vrienden geworden.
We doen de werkzaamheden gelukkig niet helemaal alleen: de eigenaren van de buitenplaatsen werken vaak ook mee! Het contact tussen de eigenaren en de vrijwilligers versterkt de band met de buitenplaatsen en draagt bij aan de uitstekende sfeer.

Een vrijwilliger aan het woord
Dries van der Sluijs, samen met zijn vrouw Nanda vrijwilliger vanaf het begin: “Ik vind het ontzettend leuk en bovendien leer ik me te pletter. Ik had nooit wat met tuinieren. Het was mijn vrouw die interesse had, waardoor ik op de kennismakingsdag terecht kwam. Maar wat ben ik blij dat ik meegegaan ben. Mij pakken ze die vrijdag niet meer af. Ik loop tegenwoordig ook anders rond in de wereld. Dit werk kweekt bewustzijn. Ik geniet meer van alles om me heen. Je blik op het landschap verandert voorgoed.”

Meedoen?
Wilt u ook eens ervaren wat wij doen? Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen of een dagje mee te werken! Geef u op bij onze coördinator Bert Jongste. U kunt hem bereiken via bert.jongste@aol.nl. Ook voor vragen kunt u bij hem terecht.