Buitenplaats Landfort ziet uit naar enthousiaste vrijwilligers met groene vingers

De historische buitenplaats Landfort in Megchelen organiseert op dinsdag 12 juni 2018 om 20.00 uur een informatieavond bij Café Jan ter Voert (Oranjeplein 1, Megchelen / Gemeente Oude IJsselstreek). Op deze voorlichtingsavond kunnen belangstellenden meer te weten komen over werken op Landfort als vrijwilliger in een zogenaamde buitenplaatswerkgroep. Doel is het herstel en onderhoud van het historische park en moestuin. Het is nuttig, praktisch en leuk werk waarbij gewerkt wordt met handgereedschappen. Al doende kan men veel leren over buitenplaatsen, borders, moestuinieren, historische parkaanleg of gewoon tijdens het werk genieten van deze prachtige historische plek.

Informatieavond 12 juni

Stichting Erfgoed Landfort (sEL) en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) richten gezamenlijk een vrijwilligers buitenplaatswerkgroep op, die gaat bijdragen aan het herstel en onderhoud van de eeuwenoude buitenplaats Landfort. Stichting Erfgoed Landfort zorgt nu ruim een jaar voor de buitenplaats en nu is het zover dat er begonnen kan worden met herstel van het monumentale groen. Graag nodigen sEL en SLG belangstellenden daarom samen uit voor deze informatieavond. Datum: dinsdagavond 12 juni 2018. Locatie: Café Jan ter Voert te Megchelen. Tijdstip: 20:00 tot 21:30 uur. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar!

Help mee om de honderden jaren oude buitenplaats in stand te houden

Historische buitenplaatsen in heel Nederland zijn de parels in ons landschap met prachtige landhuizen, monumentale bijgebouwen en het groene erfgoed van tuinen, moestuinen, parkaanleg en lanen. Ook Landfort bevestigt dit beeld: de eerste vermelding is uit 1434. Zowel het huis, de bijgebouwen, het park en de tuin zijn in zijn geheel rijksmonument. Voor een bijdrage aan het onderhoud van het monumentale groen zoekt Landfort mensen die het leuk vinden om in een prachtige omgeving in de moestuin en het parkbos te werken: zagen, snoeien, planten, oogsten, schilderen of timmeren. Voor het groene werk is weinig voorkennis vereist, al zijn mensen met ervaring in afzet- en snoeibeheer van harte welkom. De vrijwilligersgroep wordt begeleid door de tuinbaas van de buitenplaats.

“Vrijwilligers worden gastvrij onthaald door stichting Erfgoed Landfort”

René Dessing (directeur sEL) vertelt: “Voor het onderhoud, het komende herstel en de botanische verfraaiing van Landfort zoeken wij enthousiaste vrijwilligers. Als de historische moestuin met leifruitmuur en boomgaard is hersteld, zullen oranjerie- of kuipplanten, bloemen en bloeiende struiken/bomen een belangrijk element zijn op de buitenplaats. Zo was het ook in het verleden en dat in ere te herstellen, vindt de stichting een uitdaging. Ook zijn in tweede fase vrijwilligers welkom zoals gastvrouwen/heren, bibliothecaris, parkrondleider, collectiebeheer en pr-mensen”.

Programma 12 juni 2018

Na de ontvangst met koffie/thee zijn er inhoudelijke presentaties en kunnen belangstellenden vragen stellen. René Dessing van sEL gaat in op de toekomstplannen en hoe een te vormen vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud van Landfort. André Kaper van SLG vertelt over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruitziet bij de andere Gelderse landgoed- en buitenplaatswerkgroepen. Vanaf 2012 heeft SLG 30 werkgroepen op Gelderse landgoederen & buitenplaatsen opgezet en heeft hierbij veel ervaring opgedaan met het oprichten, toerusten en begeleiden van vrijwilligersgroepen.

Meer informatie: www.erfgoedlandfort.nl

Nieuwe Buitenplaatswerkgroepen

Het oprichten van de buitenplaatswerkgroep op Landfort is de eerste van zes nieuwe werkgroepen die SLG kan oprichten op particuliere historische buitenplaatsen. Buitenplaatswerkgroepen zijn vrijwilligersgroepen die speciaal worden getraind en uitgerust om monumentaal, groen erfgoed in stand te helpen houden, samen met de bewoners van deze buitenplaatsen. Op dit moment zijn veertien van deze buitenplaatswerkgroepen opgericht en aangesloten bij SLG. Dit is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Gelderland (Programma Cultuur en Erfgoed) en van de buitenplaatsen zelf.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022