Bomen en struiken thuisbezorgd voor een mooier buitengebied van Angerlo en Babberich

Bewoners van het buitengebied van Angerlo en Babberich planten binnenkort inheemse bomen en struiken op hun eigen terrein. Zij doen mee aan een beplantingsactie om het landschap te versterken zodat dieren, vogels en planten er hun leef- en voedselgebied van kunnen maken. Dertien particuliere eigenaren planten meer dan honderd fruit- en laanbomen en nog eens 3800 struiken en staken. Vanwege de coronamaatregelen is er geen feestelijke uitdeeldag maar wordt alle beplanting door de kweker thuisbezorgd op zaterdag 21 november.

Landschap versterken rondom de Klompenpaden in Angerlo en Babberich

Aanleiding voor de beplantingsactie waren de twee nieuwe Klompenpaden in de gemeente Zevenaar: het Babborgapad in Babberich en het Bevermeersepad in Angerlo, die onlangs zijn geopend. Een belangrijke doel van Klompenpaden is om het agrarisch cultuurlandschap toegankelijk en beleefbaar te maken. Om dit landschap rondom de twee wandelpaden te versterken konden bewoners streekeigen bomen en struiken aanplanten op eigen terrein. Het gaat om grotere landschappelijke structuren zoals een houtsingel, een hoogstamboomgaard of een struweelhaag. In de wijde omtrek van de nieuwe Klompenpaden planten bewoners nieuwe landschapselementen zoals hoogstamboomgaarden, rijen met laanbomen en knotbomen, hagen en vogelbosjes. Dat versterkt niet alleen het landschap maar ook de biodiversiteit. Bovendien genieten bewoners en wandelaars ook van een mooier landschap.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heeft deelnemers voor de actie geworven. Een adviseur van SLG heeft alle terreinen bezocht en een beplantingsplan gemaakt op basis van de wensen van de eigenaar en passend binnen het landschapstype. Dankzij een subsidie was de eigen bijdrage van deelnemers voor het plantsoen beperkt.

Deze beplantingsactie is mogelijk gemaakt door de gemeente Zevenaar en de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!

Meer hoogstamboomgaarden in West Betuwe

Doe ook mee met Hellouw in het Groen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van West Maas en Waal

Webinar over landschap en biodiversiteit in Heumen op 22 april

Doe ook mee met beplantingsproject Putten in het Groen

Doe mee met Terbroek in het Groen

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel