Bomen en struiken thuisbezorgd voor een groener Duiven

Bewoners in het buitengebied van de gemeente Duiven planten opnieuw streekeigen bomen en struiken. Elf deelnemers doen mee aan de finale ronde van het beplantingsproject ‘Duiven, Groessen en Loo in het Groen’, een samenwerking van de gemeente Duiven, de dorpsraden Groessen en Loo, provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Vanwege de coronamaatregelen is er deze keer geen feestelijke uitdeeldag maar krijgen alle deelnemers hun beplanting door de kweker thuisbezorgd.

De 11 grondeigenaren planten samen 58 laan- en hoogstamfruitbomen en daarnaast meer dan 1.842 struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos op hun eigen terrein.

Beplantingsplan voor een streekeigen landschap

De grondeigenaren hebben hun individuele beplantingswensen voorgelegd aan een adviseur van SLG. Samen is een uitgewerkt beplantingsplan gemaakt. Bewoners konden zich voorbereiden met een handreiking, fruitlijst en schetspapier door hun eigen wensen op papier te zetten.

Landschap aantrekkelijker voor allerlei dieren

Plantdag in 2019

Op basis van alle individuele beplantingsplannen is de vijfde gezamenlijke bestelling gedaan. Na ontvangst van hun beplanting op vrijdag 27 november zetten deelnemers ook deze bomen en struiken in de grond en heeft de gemeente Duiven een groener en streekeigener buitengebied. Door gebruik te maken van streekeigen soorten wordt het landschap aantrekkelijker voor vogels, kleine zoogdieren, vlinders en wilde bijen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het perceel en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Vervolg in 2021

Het beplantingsproject in Duiven heeft vier jaar geduurd en was een succes. Meer dan honderd deelnemers uit de gemeente Duiven hebben inmiddels hierdoor streekeigen beplanting aangeplant. Vanwege dit succes start naar verwachting in 2021 opnieuw een beplantingsproject voor bewoners in het buitengebied die hun eigendom met passende beplanting willen aankleden.

Deze beplantingsactie is mogelijk gemaakt door de gemeente Duiven en de provincie Gelderland.

Ook interessant

Inwoners Maasdriel planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Campagne Bomen voor Koeien 2022

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

aanplant

Inwoners Terbroek planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied