Bloemenmengsel voor bijen

Bijen zijn insecten die belangrijk werk verrichten als het gaat om behoud van biodiversiteit. Wij helpen de bijen een handje door het samenstellen van bij-vriendelijk plantmateriaal in de vorm van ‘bijenbosjes’. Maar ook door samen met bewoners een bijenhotel te maken. Twee keer hebben we een speciale actie voor bijen opgezet waarin grondeigenaren in het buitengebied speciale bloemenmengsels voor bijen kunnen zaaien.

Wilde bijen hebben bloemen nodig. Ze verzamelen vooral stuifmeel als voedsel voor de toekomstige jonge bijen. We kunnen de bijen helpen met bloeiende bomen, struiken en planten in de periode dat ze vliegen. Vooral in juni blijken er voor bijen weinig aantrekkelijke bloemen te bloeien. Samen met zaadbedrijf Cruydthoeck hebben we daarom een bloemenmengsel voor bijen laten maken. De mengsels zijn bedoeld voor grondeigenaren in het buitengebied om overhoekjes en randen op en om het erf in te zaaien, vooral voor (wilde) bijen maar ook voor vlinders. Het ene zaadmengsel is meer geschikt voor de klei, het andere mengsel is meer geschikt voor zand. De mengsels bestaan vooral uit tweejarigen en daarnaast vaste planten, zoals Duizendblad, Rode klaver, Boerenwormkruid, Korenbloem en Veldlathyrus en nog veel meer soorten. Ook zijn enkele eenjarige soorten toegevoegd voor een bloemrijk aspect in het eerste jaar.

Aan onze actie bijenbloemenmengsels deden veel mensen mee. Twee van de deelnemers waren Jos en Corrie Swennenhuis. Na het inzaaien, hadden ze al snel vlinders, waaronder de kleine vuurvlinder, op de bloemen.

Doet u  mee?

Kijk hier voor onze actuele acties rondom biodiversiteit! 

Wilt u zelf een biodiversiteitsproject opstarten? Neemt u dan contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Kijk ook eens op: