Biodiversiteit lééft bij deelnemers Natuurwerkdag

Vandaag hebben 1.343 vrijwilligers in Gelderland gewerkt aan het beschermen en behouden van natuur en landschap. Het thema biodiversiteit lééft bij deelnemers aan de Natuurwerkdag. Op 54 locaties gingen deelnemers aan de slag voor vogels, vlinders, kleine zoogdieren en nog veel meer soorten. In heel Nederland hebben 13.915 mensen op 563 locaties gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL, in Gelderland coördineert Stichting Landschapsbeheer Gelderland deze dag.

Gedeputeerde Peter Drenth laat handen wapperen op Natuurwerkdag

Zo’n 25 enthousiaste deelnemers gingen aan de slag met Knotgroep Duiven in de Landschapstuin. Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, bedankte de vrijwilligers voor hun werk in het landschap. “Ik wil vandaag ook graag mijn handen laten wapperen. Als we allemaal wat doen, hebben we een veel mooier landschap om in te wonen.”

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Vrijwilliger Henk Bloemberg hielp met uitdunnen van een elzenbosje en vertelde: “Elzenproppen zijn voedsel voor trekvogels zoals sijsjes, ze komen in de winter in groepen om te eten. De takken die we afzagen leggen we op takkenrillen, daar kunnen weer egels in schuilen. En de ondergroei van brandnetels, daar leggen vlinders hun eitjes op.”
Foto: Gedeputeerde Peter Drenth, provincie Gelderland (links) en Arjan Vriend, directeur SLG (rechts)

Wilgen knotten voor de steenuil

In Steenderen hadden zo’n 45 vrijwilligers veel aandacht voor biodiversiteit. In een mooie rij knotbomen hebben zij wilgen geknot. De steenuil voelt zich erg thuis in de holtes van de knotwilgen. Hier vindt hij voedsel en een plek om te schuilen. De populatie steenuilen is in de afgelopen 30 jaar met de helft afgenomen.
Locatieleider Lucas Kalkers van Het Steenders Landschap legt uit: “We knotten de wilgen, maar de knotelzen laten we staan, zodat vogels en insecten voldoende nestgelegenheid en dekking houden.” Het resultaat is een mooie gemengde rij knotbomen met veel waarde voor het landschap en de dieren die er leven.”

Vaker vrijwilligerswerk doen?

Vaker aan de slag in het landschap? In Gelderland zijn ruim 350 vrijwilligersgroepen actief in hun eigen omgeving. Kijk op de overzichtskaart van de vrijwilligersgroepen in Gelderland.

LandschappenNL organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en andere terreinbeherende- en natuurorganisaties. De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Nationale Postcode Loterij is partner van de Natuurwerkdag.

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

Webinar over unieke Achterhoekse fruitcollectie van Hennie Rossel

Grote belangstelling voor webinars over financiering van natuurinclusieve landbouw