Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Wilde bijen, vlinders en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van bewoners gebruiken. Hoe kunt u deze dieren op uw terrein helpen? Wat zijn bijvriendelijke bloemen? Om bewoners op weg te helpen start Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in opdracht van de gemeente Zaltbommel een project voor meer biodiversiteit. Afgelopen weekend hebben de eerste deelnemers  hun beplanting en nestkasten ontvangen. Bewoners in het buitengebied kunnen zich opnieuw aanmelden voor een biodiversiteitsplan.

Biodiversiteitsplan op eigen erf

Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Zaltbommel kunnen een gratis advies krijgen om de biodiversiteit op hun terrein te versterken. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, vlinders, kleine zoogdieren, wilde bijen en andere insecten. Dat kan met inheemse struiken en bomen die zorgen voor een langere bloeiboog of door het inzaaien van bloemen en het ophangen van nestkasten of het plaatsen van een egelkast. Een adviseur van SLG maakt in overleg met de eigenaar een biodiversiteitsplan. Zo kunt u bijdragen aan een bloeiend bijenlandschap dat ook voor andere dieren een geschikte leefomgeving biedt. De beplanting, (nest)kasten en zaaigoed voor inheemse bijenbloemen kunt u met aantrekkelijke korting aanschaffen. Heeft u interesse in een biodiversiteitsplan? Dan kunt zich aanmelden via de website

Veldbezoek

Na aanmelding voor deelname aan dit project krijgt de bewoner indien gewenst een veldbezoek door een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). SLG houdt zich hierbij strikt aan de landelijke richtlijnen van het RIVM. Ook is het mogelijk om de inventarisatie van het perceel en advies digitaal te regelen. Samen bekijken en bespreken zij de wensen voor het erf, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan. Op een centrale uitdeeldag in het komende najaar 2021 ontvangen alle deelnemers hun plantmateriaal en zaaigoed.

Kijk op de speciale projectpagina voor aanmelden en meer informatie.

Foto’s: Melman (aanplant) en Peter Eekelder (bij)

 

Ook interessant

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

Webinar over unieke Achterhoekse fruitcollectie van Hennie Rossel

Grote belangstelling voor webinars over financiering van natuurinclusieve landbouw

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld