Biodiversiteit in Heerde

Wilde bijen, vlinders en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van bewoners gebruiken. Hoe kunt u deze dieren op uw terrein helpen? Wat zijn bijvriendelijke bloemen? Om bewoners op weg te helpen start Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in opdracht van de gemeente Heerde een project voor meer biodiversiteit. Doel is een versterking van erf en landschap door de aanplant van streekeigen bomen en struiken. Daarnaast kunt u bloemenranden of akkerranden inzaaien met inheemse bloemen en kruiden of schuil– en nestgelegenheid voor allerlei diersoorten creëren. Bewoners in het buitengebied kunnen zich nu aanmelden voor een biodiversiteitsplan. U krijgt een veldbezoek van een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Samen bekijken en bespreken zij de wensen voor het erf, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan. Op een centrale uitdeeldag in het najaar ontvangen alle deelnemers hun plantmateriaal en zaaigoed.

Het maximum aantal deelnemers is bereikt. U kunt zich alleen nog aanmelden voor de reservelijst. We zoeken naar extra mogelijkheden voor een vervolgproject. Hopelijk kunt u dan  meedoen!

Biodiversiteitsplan op eigen erf

Grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Heerde kunnen een gratis advies krijgen om de biodiversiteit op hun terrein te versterken. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, egels, vlinders, wilde bijen en insecten. Dat kan met struiken en bomen die zorgen voor een langere bloeiboog of door het inzaaien van bloemen en het ophangen van nestkasten, insectenhotels of plaatsen van een egelkast. Een adviseur van SLG maakt in overleg met de eigenaar een biodiversiteitsplan. Zo kunt u bijdragen aan een bloeiend bijenlandschap dat ook voor andere dieren een geschikte leefomgeving biedt. De beplanting en zaaigoed voor inheemse bijenbloemen kunt u met aantrekkelijke korting aanschaffen. Heeft u interesse in een biodiversiteitsplan? Dan kunt zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier.

Dit project wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en de gemeente Heerde.

Filmpjes over SLG, het landschap en het boerenerf

Maak kennis met SLG en bekijk het filmpje

Presentatie over cultuurhistorische erfinrichting van het boerenerf

Veldbezoek

Geïnteresseerde grondeigenaren kunnen een vrijblijvend en kosteloos gesprek en beplantingsplan krijgen van een adviseur van SLG. Deze vertelt tijdens een bezoek op het erf wat er mogelijk is om de biodiversiteit en het landschap op het terrein te versterken. SLG houdt zich hierbij strikt aan de landelijke richtlijnen van het RIVM. In overleg met de grondeigenaar wordt een beplantingsplan opgesteld dat past binnen het landschapstype waarin men woont. Voorafgaand aan het veldbezoek, vragen wij u om u voor te bereiden en zelf te verdiepen in uw omgeving en na te denken over de inrichting van uw terrein.

Voorbereiding/huiswerk

Voorafgaand aan het advies vragen wij u om zich zo goed mogelijk voor te bereiden en daarna uw eigen wensen op papier te zetten. Het advies gaat over landschappelijke beplanting en niet over het inrichten van uw tuin. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor dit project.

1.Als eerste vragen wij u om de speciale Maak je Erf Goed folder te lezen.

 

 

 

2. Daarna kunt u met de volgende tools zelf aan de slag:
Handreiking biodiversiteitsplannen Heerde

 

 

Schetspapier biodiversiteitsplannen Heerde
Fruitrassen voor Heerde

3. Informatiebladen over dieren en biodiversiteit:
Erfvogels
Wilde bijen
Vlinders
Vleermuizen
Biodiversiteit

Als u zich verder wilt verdiepen, raden wij u nog de volgende informatie op onze website aan:
Kaartviewer Basiskaart Landschap
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/ecologie/
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/landschapsbeheer-met-jaap-en-lex/
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/landschapsbrochures/

Meer achtergrondinformatie:
www.topotijdreis.nl
www.kaart.cc

Biodiversiteitsplan Heerde

Het maximum aantal deelnemers is bereikt. U kunt zich aanmelden voor de reservelijst. We zoeken naar extra mogelijkheden voor een vervolgproject. Hopelijk kunt u dan  meedoen! Hiermee meldt u zich vrijblijvend aan voor een erfbezoek met biodiversiteitsplan. De adviseur bespreekt samen met u de wensen voor uw perceel en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan, waarmee tegen een sterk gereduceerde prijs plantmateriaal en evt. zaaigoed kan worden aangeschaft via SLG. De velden met een * zijn verplicht.
  • Meer informatie over de elementen vindt u hier.
  • Aantal m2
  • Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kijk ook eens op: