Bijenwerkdag voor vrijwilligers; Kom 9 en 10 maart in actie met Nederland Zoemt

Net als met heel veel andere insecten gaat het niet goed met wilde bijen. Met een paar simpele ingrepen en de aanplant van de juiste struiken is de wilde bij al enorm geholpen.
Het project Nederland Zoemt heeft als doel het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland te vergroten. Wil je met je vrijwilligersgroep ook iets doen voor wilde bijen? Met een speciale actie tijdens NLdoet (9 en 10 maart) biedt SLG de mogelijkheid om een bijenoase aan te leggen door aanplant van bijenhagen en bijenbosjes. Vanaf 1 december 2017 tot 15 februari 2018 kan je met onderstaand aanmeldformulier plantmateriaal bestellen tegen een kleine vergoeding. Het plantgoed wordt op vrijdagochtend 9 maart 2018 uitgedeeld bij ons kantoor in Rozendaal.

De bijenoase dient te worden aangeplant tijdens NLdoet. Dat biedt meteen de mogelijkheid om de kosten voor de aanplant terug te krijgen vanuit je NLdoet aanvraag. Nederland Zoemt wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Bijenhagen en bijenbosjes

In het kader van Nederland Zoemt heeft SLG speciaal voor wilde bijen verschillende landschapselementen samengesteld: wilde rozen bijenhagen, doornloze bijenhagen en bijenbosjes. Hierbij is rekening gehouden met langdurig voedselaanbod voor wilde bijen en andere bestuivers. Voor klei en zand is passend assortiment geselecteerd door SLG: bijenhaag op kleigrond, bijenhaag op zandgrond, bijenbosje op kleigrond en bijenbosje op zandgrond. Het plantmateriaal (maat 60-80 cm) is zoveel mogelijk biologisch en autochtoon. Mocht plantmateriaal niet voldoende aanwezig zijn om aan de vraag te voldoen, dan selecteert een adviseur van SLG een waardige vervanging.
Het is van groot belang dat de hagen vrij uit kunnen groeien. Knip- en scheerheggen hebben nauwelijks waarde als voedselbron voor wilde bijen en andere dieren.

Aanmelden voor deze actie kan niet meer.

Ook interessant

Wandelen Klompenpad

Klompenpad Reckense Markepad is open

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!

Startavond over onderhoud en beheer van poelen in Berkelland

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Meer hoogstamboomgaarden in West Betuwe

Doe ook mee met Hellouw in het Groen

Webinar over biodiversiteit in gemeente Harderwijk op 29 april

Startavond over onderhoud en beheer van poelen in Apeldoorn