Bijenwerkdag voor vrijwilligers; Kom 9 en 10 maart in actie met Nederland Zoemt

Net als met heel veel andere insecten gaat het niet goed met wilde bijen. Met een paar simpele ingrepen en de aanplant van de juiste struiken is de wilde bij al enorm geholpen.
Het project Nederland Zoemt heeft als doel het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland te vergroten. Wil je met je vrijwilligersgroep ook iets doen voor wilde bijen? Met een speciale actie tijdens NLdoet (9 en 10 maart) biedt SLG de mogelijkheid om een bijenoase aan te leggen door aanplant van bijenhagen en bijenbosjes. Vanaf 1 december 2017 tot 15 februari 2018 kan je met onderstaand aanmeldformulier plantmateriaal bestellen tegen een kleine vergoeding. Het plantgoed wordt op vrijdagochtend 9 maart 2018 uitgedeeld bij ons kantoor in Rozendaal.

De bijenoase dient te worden aangeplant tijdens NLdoet. Dat biedt meteen de mogelijkheid om de kosten voor de aanplant terug te krijgen vanuit je NLdoet aanvraag. Nederland Zoemt wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Bijenhagen en bijenbosjes

In het kader van Nederland Zoemt heeft SLG speciaal voor wilde bijen verschillende landschapselementen samengesteld: wilde rozen bijenhagen, doornloze bijenhagen en bijenbosjes. Hierbij is rekening gehouden met langdurig voedselaanbod voor wilde bijen en andere bestuivers. Voor klei en zand is passend assortiment geselecteerd door SLG: bijenhaag op kleigrond, bijenhaag op zandgrond, bijenbosje op kleigrond en bijenbosje op zandgrond. Het plantmateriaal (maat 60-80 cm) is zoveel mogelijk biologisch en autochtoon. Mocht plantmateriaal niet voldoende aanwezig zijn om aan de vraag te voldoen, dan selecteert een adviseur van SLG een waardige vervanging.
Het is van groot belang dat de hagen vrij uit kunnen groeien. Knip- en scheerheggen hebben nauwelijks waarde als voedselbron voor wilde bijen en andere dieren.

Aanmelden voor deze actie kan niet meer.

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

hoogstamfruit

Help mee en zet Neder-Betuwe in het groen

Veenhuizerveld

Gebiedsproces Veenhuizerveld

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

Webinar over unieke Achterhoekse fruitcollectie van Hennie Rossel