Bewoners Wenum Wiesel planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Bewoners uit het buitengebied van Wenum en Wiesel planten binnenkort ca. 16.500 struiken en 500 bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan de Kwaliteitsimpuls Landschap Wenum Wiesel, een beplantingsproject van de gemeente Apeldoorn, Dorpsraad Wenum Wiesel en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 28 november op een speciaal ingerichte “drive-through”. Een ophaalservice van bomen en struiken voor een groener Wenum Wiesel!

Ruim 60 deelnemers ontvangen op 28 november hun beplanting. Zij planten 16.500 inheemse struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos en ca. 500 laanbomen en/of hoogstamfruitbomen op hun eigen terrein. De uitdeeldag begint om 9.00 uur op het terrein van de Wenumse Watermolen, Oude Zwolseweg 160 te Wenum. Vanwege de coronamaatregelen wordt er geen gezamenlijke uitdeeldag georganiseerd maar wordt een “drive-through” gehouden. Hierbij worden de deelnemers in tijdvakken ingedeeld en blijven in de auto terwijl vrijwilligers van de werkgroep Natuur en Landschap van de Dorpsraad de bomen en struiken op gepaste afstand opladen.

Veel animo voor aanplant bomen en struiken

Voor het beplantingsproject Kwaliteitsimpuls Landschap Wenum Wiesel is veel animo. Bewoners in het buitengebied kregen een uitnodiging per post om online kennis en informatie op te doen over het landschap waarin ze wonen. Met een handreiking konden ze vervolgens zelf aan de slag om een plan te maken of ze konden zich aanmelden voor een online adviesgesprek of een veldbezoek op het erf. Ruim zestig bewoners hebben zich hiervoor aangemeld en gaan nu ook daadwerkelijk aanplanten. Een mooi resultaat!

De uitvoering van dit project is in handen van SLG. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan. Bewoners konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Na het ophalen gaan bewoners aan de slag met het planten.

Het project ‘Kwaliteitsimpuls Landschap Wenum Wiesel’ wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem