Bewoners welkom op startavond nieuwe Klompenpaden in Kilder en Stokkum

Loopt u ook graag een blokje om in uw eigen omgeving? Wilt u meedenken over het ontwikkelen van nieuwe Klompenpaden in de omgeving van Kilder of Stokkum? Kom dan naar de startavond en doe mee. De startavond voor Klompenpad Kilder vindt plaats op dinsdag 19 november in het Kelrehuus, Zuiderstraat 12 in Kilder. De startavond voor het nieuwe Klompenpad in Stokkum vindt plaats op woensdag 20 november in De Pluum, Eltenseweg 7 in Stokkum. Beide avonden starten om 19.30 uur. Inloop met koffie en thee is vanaf 19.15 uur. Wethouder Martin Som opent beide avonden. Aanmelden is niet nodig.

Levend Landschap

Het initiatief voor een Klompenpad was een wens van bewoners voortgekomen uit de Levend Landschapsprocessen die in Kilder en Stokkum momenteel plaats vinden. Enthousiaste bewoners willen samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de gemeente Montferland en andere bewoners en partijen in het gebied twee wandelroutes realiseren die het landschap en de cultuurhistorie van Kilder en Stokkum beleefbaar maakt.

Startavonden

Op de startavond wordt het project toegelicht. Alle aanwezigen krijgen de kans om hun kennis over oude wandelpaden, cultuurhistorisch interessante objecten en hun ideeën voor de route aan te dragen. Op kaarten kunnen zij aangeven welke plekjes de moeite waard zijn te bezoeken en welke paden er vroeger door het buitengebied hebben gelopen. Het Klompenpad krijgt een naam die verwijst naar een element in het landschap waar doorheen wordt gewandeld, zoals een historische boerderij, veldnaam of buurtschap. Een werkgroep (waarvoor men zich ook op deze avond kan aanmelden) bestaande uit bewoners, ondernemers en betrokken partijen, gaat vervolgens aan de slag met de realisatie van het Klompenpad.

Klompenpaden in Gelderland

In Gelderland en Utrecht zijn 117 Klompenpaden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad door natuurgebieden, over landgoederen en waar mogelijk door het boerenland. Bij voorkeur door weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Deze combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor bewoners die op deze manier een stukje geschiedenis van hun eigen omgeving ontdekken. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en zijn daarmee een stimulans aan de lokale economie.
Beide Klompenpaden worden mede mogelijk door de gemeente Montferland en de provincie Gelderland.

Voor vragen over deze startavonden kunt u terecht bij Wim Vanweersch van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, tel. 06-29321672.

Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

Ook interessant

Wandelen Klompenpad

Klompenpad Reckense Markepad is open

Online cursus Alles over de Edese landschappen

Bewoners welkom op digitale startavond Klompenpad Aalst

beeldmerk levend landschap

Bewoners dragen bij aan een levend landschap rond Gendt en Doornenburg

Wandelaars ontdekken de Klompenpaden

Doe mee met Loarns Landschap

Bewoners welkom op digitale startavond Klompenpad Velddriel

Doe mee met Levend Landschap Ophemert